26.05.2023.
Posjet SACEUR-a Satniji razmjestivog komunikacijskog modula ZzKP-a

General Christopher G. Cavoli, Glavni zapovjednik savezničkih snaga za Europu (SACEUR – engl. Supreme Allied Commander Europe) posjetio je 26. svibnja 2023. Satniju razmjestivog komunikacijskog modula Zapovjedništva za kibernetički prostor u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ Pleso.

Satnija razmjestivog komunikacijskog modula (DCM-F) je prva i jedina postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske koja se nalazi pod stalnim operativnim zapovijedanjem NATO Zapovjedništva. Misija Satnije razmjestivog komunikacijskog modula je osiguranje uspostave i održavanja veze te pružanje komunikacijsko-informacijskih usluga za izmještena NATO Zapovjedništva koja se nalaze u području operacija.

Tijekom posjeta su prezentirane misija i značaj Zapovjedništva za kibernetički prostor u Oružanim snagama Republike Hrvatske s posebnim osvrtom na suradnju s NATO-om i Oružanim snagama SAD-a te dostignute sposobnosti i spremnost Satnije razmjestivog komunikacijskog modula za izvršenje zadaće. Uslijedio je kratak obilazak kompleksa Satnije razmjestivog komunikacijskog modula uz prezentaciju sustava za komunikacijsko-informacijsku potporu te popratnih logističkih kapaciteta za razmještaj navedenih sustava.

Foto: OSRH / Dolores Uroić Tončina