26.05.2023.
General Cavoli posjetio Udbinu na Danu uvaženih gostiju međunarodnih vježbi

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general zbora Christopher G. Cavoli posjetio je vojarnu “Josip Jović” u Udbini gdje je u petak, 26. svibnja 2023. održan Dan uvaženih gostiju te prezentacija međunarodnih vježbi “Immediate Response 23”, “Astral Knight 23” i “Laufer 23” kao i prikaz opreme i sredstava korištenih u vježbama.

General Cavoli obišao je Taktičko-tehnički zbor u pratnji ministra obrane Maria Banožića i načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja. Aktivnostima na Udbini pridružili su se i zapovjednik Nacionalne garde Minesotta general-bojnik Shawn Manke, načelnik stožera Američkih snaga za Europu general-bojnik Richard Wickman i privremeni otpravnik poslova SAD-a Mark Flemming.

Vježbe “Immediate Response 23”, “Astral Knight 23” i “Laufer 23” provode se u okviru skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), u cilju razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera. Uz pripadnike Hrvatske vojske, na teritoriju Republike Hrvatske u ove tri vježbe sudjeluju i pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i SAD-a.

General Cavoli je tijekom posjeta istaknuo: “Čast mi je i zadovoljstvo biti ponovno u Hrvatskoj, pouzdanom i snažnom partneru koji čini tako puno za naš Savez. Posebna je čast biti u Hrvatskoj pred Dan OSRH kao i Dan državnosti, čestitam vam ove važne obljetnice.

Hrvatska nastavlja biti ključni NATO saveznik i vrlo važan strateški partner Sjedinjenim Američkim Državama. Naši vojnici su povezani ne samo ovdje, već i kroz State partnership program koji se provodi s Nacionalnom gardom Minesotte.

Ovo su vrlo važna vremena za Europsku sigurnost. Naše savezništvo je nužno kao i provedba zajedničkih vježbi. IR23 je jedna od vježbi koje su povezane u veliku vježbu Defender 23, kojom se uvježbavaju veliki pokreti snaga, prihvat i raspoređivanje, potpora snagama.

Zahvaljujem svima koji sudjeluju, svim nacijama koje su uputile svoje vojnike, zahvaljujem Hrvatskoj vojsci koja je potvrdila svoju profesionalnost kao domaćin vježbe.

Admiral Hranj također je pohvalio angažman svih pripadnika, zahvalio pripadnicima savezničkih oružanih snaga na dolasku u Hrvatsku i profesionalno odrađenim aktivnostima istaknuvši kako je danas prikazan mali dio jedne velike i kompleksne vježbe koja je pripremana i planirana mjesecima. “Dokazali smo da možemo djelovati po istim pravilima, procedurama i taktikama”, rekao je načelnik Glavnog stožera OSRH.

Zahvaljujem svakom vojniku koji je došao u Hrvatsku ispuniti svoju važnu ulogu u vježbi i dokazati kako smo mi vojnici uvijek spremni za obranu. U ovoj multinacionalnoj vježbi, pokazali smo kolektivnu snagu i odlučnost da prevladamo sve sigurnosne izazove pred nama. Suočavajući se s izazovima današnjeg kompleksnog svijeta, naš je imperativ da zapamtimo koje su naše zadaće. I branimo naš način života, našu slobodu i demokraciju. Ovakve vježbe dokazuju da se uspjeh ne mjeri samo pobjedom na bojištu, već stvorenim prijateljstvima, naučenim lekcijama i predanosti našim zadaćama.”

Na kraju je zaključio: “Svaki od vas dolazi iz različitih kultura i s različitim porijeklom, donosi jedinstveno vojno iskustvo i vještine. Sve te različitosti čine našu koaliciju snažnijom i otpornijom.”

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Banožić pohvalio je angažman i profesionalnost svih pripadnika Hrvatske vojske i partnerskih zemalja koji sudjeluju u vježbama.

“Čast mi je uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske čestitati i pohvaliti sve pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji su uključeni u vježbe. Vaša predanost, profesionalizam i brza prilagodljivost zadaćama još jednom su potvrdili da je moćna i moderna vojska jamac sigurnosti za sve hrvatske građane, posebno u današnje vrijeme značajnih promjena u sigurnosnom okruženju na području Europe”, rekao je istaknuvši da novo vrijeme postavlja nove izazove i traži iznalaženja novih rješenja te brzu i pravovremenu reakciju.

Foto: MORH / F. Klen