19.05.2023.
Admiral Hranj na konferenciji u Bugarskoj

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, od 17. do 19. svibnja 2023. sudjelovao je na 16. konferenciji načelnika glavnih stožera država Balkana u Sofiji, Republika Bugarska.

Godišnji sastanci načelnika oružanih snaga balkanskih zemalja (B9) su regionalni forum, čija je svrha unaprjeđenje vojne suradnje na svim razinama i razvoj potrebnih sposobnosti zemalja regije kako bi bile sposobne i spremne na primjeren način odgovoriti na moguće asimetrične prijetnje i nevojne krize. Forum je pokrenut 2007. godine, a članice B9 su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska, dok Hrvatska i Slovenija sudjeluju kao promatrači.

Na ovogodišnjoj se konferenciji raspravljalo o mogućnostima doprinosa razvoju vojne mobilnosti u regiji. Načelnici glavnih stožera potvrdili su vojnu mobilnost kao jedan od prioriteta u razvoju nacionalnih i regionalnih sposobnosti kao i njen doprinos ekonomskom razvoju i stabilnosti regije. Istaknut je negativan utjecaj ruske agresije na Ukrajinu na ukupnu stabilnost regije.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj je u svome izlaganju naglasio kako vojna mobilnost nije tek vojni problem, nego zahtijeva uključenost više dijelova državne administracije, privatnog sektora i suradnju među vladama. Vojna mobilnost kroz Europu danas postaje sve važnija i zahtijeva prilagodbe infrastrukture i procedura. Investicije u projekte vojne mobilnosti trebaju biti prepoznate kao prioritetne.

Prezentaciju o razvoju vojne mobilnosti i transporta na razini Europske unije održao je predstavnik uprave Europske komisije (EC), zadužene za mobilnost i transport. Pored predstavnika Europske komisije na konferenciji je sudjelovao predsjedavajući Vojnog odbora EU, general zbora Robert Brieger, te zamjenik zapovjednika Združenog zapovjedništva savezničkih snaga Napulj, general-pukovnik Stephen Kelsey.

Načelnici glavnih stožera država članica B9 Foruma potpisali su zajedničku izjavu kojom se potvrdila dosadašnja uspješna suradnja, a dogovoreno je da će se 17. konferencija načelnika 2024. godine održati u Tirani u Republici Albaniji.

U hrvatskom izaslanstvu, uz načelnika GS OSRH, bili su zamjenik načelnice Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadir Branimir Tojčić i pobočnik NGS OSRH satnik Tomislav Vučak.

Foto: Oružane snage Republike Bugarske