28.04.2023.
Admiral Hranj čestitao 28. obljetnicu VRO Bljesak

Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ hrvatske su snage za samo četiri dana oslobodile do tada okupirani zapadnoslavonski teritorij. Jakim udarima naših snaga presječeno je okupirano područje i slomljen otpor neprijateljskih snaga te je uspostavljen nadzor nad autocestom prema istočnoj Slavoniji. Operacijom „Bljesak“ Hrvatska vojska pokazala je visoku razinu koordinacije i spremnosti za izvršenje najzahtjevnijih napadnih djelovanja koji su svoj vrhunac doživjeli operacijom „Oluja“ i konačnim oslobađanjem okupiranih područja naše Domovine.

Uvijek ćemo se s ponosom prisjećati ranih jutarnjih sati 1. svibnja 1995. kada su Hrvatska vojska i Specijalna policija RH krenule u oslobađanje zapadne Slavonije. Naše su misli i zahvalnost okrenute prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske te postali uzor pripadnicima Hrvatske vojske. Hrvatski branitelji trajna su nam inspiracija jer nam svojim primjerom pokazuju kako predano raditi i živjeti svoje snove.

Moderno ratovanje i moderni borbeni sustavi traže nove vještine i znanja od vojnika svih razina, no konstantne odlike vojnog poziva su hrabrost, odlučnost i spremnost za požrtvovnost. Visoka motiviranost i odgovornost doprinose izgradnji vojnika budućnosti kako bi bili osposobljeni za djelovanje u stalno promjenljivom i stresnom borbenom ili kriznom okružju.

Kao i prije 28 godina, u Okučanima će se okupiti najspremniji i najodvažniji. Ove godine u sklopu obilježavanja obljetnice VRO „Bljesak“ imat ćemo posebnu čast pratiti natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH.

Neka nam hrvatski branitelji iz VRO „Bljesak“ i natjecatelji „Memorijala bojnika Davora Jovića“ budu inspiracija za prihvaćanje i savladavanje izazova u daljnjoj izgradnji boljeg i sigurnijeg društva.

Svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta upućujem iskrene čestitke te vama i vašim obiteljima želim obilje zdravlja, zadovoljstva i svako dobro.

                                                                                                    načelnik Glavnog stožera OSRH

                                                                                                                        admiral

                                                                                                                   Robert Hranj