27.04.2023.
Službeni posjet predsjedavajućeg Vojnog odbora Europske unije generala Briegera

Predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije (Chairman of the European Union Military Committee – CEUMC) general Robert Brieger u službenom je posjetu Oružanim snagama Republike Hrvatske 27. i 28. travnja 2023.

Admiral Hranj i general Brieger razgovarali su o aktualnim pitanjima obrambene suradnje u okviru Europske unije, sudjelovanju u misijama i operacijama EU, jačanju sposobnosti te implementaciji Strateškog kompasa. Načelnik glavnog stožera istaknuo je važnost Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te značaj implementacije Strateškog koncepta, posebice u dijelu uspostave Snaga za brzo djelovanje. General Briger zahvalio je Hrvatskoj na aktivnom sudjelovanju u te naglasio značaj usklađenog angažmana NATO-a i EU u cilju jačanja sigurnosti i stabilnosti Europe.

U sklopu službenog posjeta general Brieger sastao se s ministrom obrane, a tijekom dana predviđeni su sastanci s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga RH Zoranom Milanovićem te predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. Predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije održat će predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu te u nastavku posjetiti Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske.

Foto: MORH / F. Klen