14.04.2023.
Završena obuka na simulatoru prevrtanja vozila

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, Zapovjedništva za potporu, završena je obuka na simulatoru prevrtanja vozila koja je provedena 12. i 13. travnja 2023. Obuku je uspješno završilo 65 pripadnika postrojbi Hrvatske vojske.

Na početku obuke polaznicima je održano predavanje o procedurama i postupcima posade vozila tijekom prevrtanja, odnosno prilikom napuštanja prevrnutog vozila uključujući i iznošenje povrijeđenog. U praktičnom dijelu polaznici su prošli kroz trenaž unutar simulatora gdje su se upoznali s procedurama u različitim situacijama koje su moguće prilikom prevrtanja vozila. Navedene procedure čine postupci tijekom prevrtanja (položaj glave, ruku, oslobađanje od sigurnosnog pojasa, orijentacija unutar prevrnutog vozila), izlazak iz vozila, iznošenje ozlijeđenih te obvezna stalna komunikacija između članova posade.

Voditelj obuke natporučik Josip Raucher posebno je istaknuo instruktora obuke skupnika Mateja Ivankovća koji je svojim zalaganjem ovu obuku proveo na iznimno visokoj razini. Polaznici obuke su osposobljeni u procedurama i postupcima kod prevrtanja te sigurnog napuštanja vozila u različitim položajima i uvjetima.

Foto: OSRH/ G. Mažar