10.03.2023.
Ročnici 37. naraštaja prisegnuli u Požegi

U vojarni „123. brigade HV“ u Požegi, prisegnuo je 37. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Na vjernost i služenje Domovini, uz prisutnost članova obitelji, rodbine i prijatelja, u petak 10. ožujka 2023., u Požegi je prisegnulo 16 ročnica i 75 ročnika, njih ukupno 91.

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se od 2008. godine, a od 2021. obuku prolaze četiri naraštaja godišnje. Obuka prvog ovogodišnjeg naraštaja započela je 24. veljače 2023. i trajat će do 20. travnja 2023., dok se obuka petorice vojnih specijalista, glazbenika, završava 16. ožujka. Među ročnicima koji su danas prisegnuli nalaze se i dvojica vrhunskih sportaša, hrvači Pavel Puklavec i Karlo Kodrić.

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku osposobljeni su za dužnost strijelca roda pješaštva. Time se ispunjava jedan od propisanih uvjeta za njihov prijem u djelatnu vojnu službu. Velika većina njih opredijeli se za vojnu karijeru, koja započinje specijalističkom vojnom obukom, a potom raspoređivanjem u postrojbe Hrvatske vojske. Ročnici koji ne nastave vojnu karijeru, raspoređuju se u razvrstanu pričuvu.

Značajna je novost da je naknada koju ročnici dobivaju tijekom obuke od ove godine podignuta na 700 eura mjesečno. Zaključno s 36. naraštajem, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo 9206 muškaraca i 1527 žena, odnosno ukupno 10733 ročnika.

Polaganju prisege nazočio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika – načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Zelić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne „123. brigade HV“ Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU brigadir Ivica Pejaković.

Foto: Ured Predsjednika RH/Filip Glas, OSRH