08.03.2023.
Obilježavajući Međunarodni dan žena čestitamo svim ženama njihov Dan

Dan žena diljem svijeta, pri čemu se ističu i slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, obilježava se 8. ožujka.

Taj dan poseban je po tome što je prekretnica u priznavanju uloge žena u društvu, njihovog priznanja i ravnopravnosti u svim političkim, ekonomskim i društvenim procesima.

Hrvatska povijest pamti mnoge žene, znanstvenice, umjetnice, političarke, hrvatske braniteljice, koje su odvažno izabrale svoj put te se zajedno borile za slobodu i neovisnost, doprinoseći idealu demokracije i jednakosti prava svih naših građana. Još od Domovinskog rata žene su bile čvrst i jednakovrijedan oslonac uspješnosti djelovanja vojne organizacije.

U temeljima je Oružanih snaga Republike Hrvatske jačanje uloge i položaja žena u obrambenom sektoru. Rodna osviještenost je važna kvaliteta koja izravno utječe na provedbu zadaća i operativnu učinkovitost, ali i percepciju vojne organizacije u društvu. OSRH su otvorene i pristupačne svakom pojedincu koji može postići zadane standarde.

Sigurnost svakog društva je preduvjet za daljnji razvoj i prosperitet, a žene i muškarci trebaju na ravnopravnoj osnovi sudjelovati u ostvarivanju tih ciljeva i to je jedini ispravni put. Gradimo sustav jednakih mogućnosti, a njegova implementacija dio je odgovornost zapovjednika. Uz zadane visoke profesionalne standarde, težnju izvrsnosti i radnu etiku svaki zapovjednik treba prepoznati ljudski potencijal koji ima na raspolaganju i najboljima dati priliku da napreduju bez obzira na spol.

„Vojnički poziv je zahtjevan, prepun odricanja, cijelo-životnog učenja i uvježbavanja, a ponekad i rizika. Istovremeno, vojnički poziv nas odgaja da se zadaće najbrže i najlakše izvršavaju zajednički, u timu, da se najbolje odluke donose analitičkim i kritičkim razmišljanjem te da se predanim radom i učenjem profesionalno napreduje.

Ravnopravnost, jednakost, rodna osviještenost, sve su to vrijednosti duboko utkane u etički kodeks hrvatskog vojnika. Ova pitanja moraju stalno utjecati na sve aspekte vojničkog života i djelovanja, od selekcije, obuke, školovanja, sudjelovanja u operacijama, donošenja vojnih odluka pa do napredovanja, promovirajući pri tome načela meritokracije, jednakih mogućnosti, rodne ravnopravnosti i nulte tolerancije za sve oblike ugrožavanja, maltretiranja i nasilja.

Moderne vojne operacije današnjice zahtijevaju široki spektar vještina, znanja i kvalifikacija. Stoga, imajući u vidu da žene čine više od 50% ukupnog ljudskog potencijala u našem društvu, bilo bi izuzetno nepošteno, ali i nerazumno i neracionalno da se zbog predrasuda, neznanja i nerazumijevanja ne iskoristi sveukupni i često komplementarni set znanja i vještina koje nam donose nove generacije djevojaka i mladića.

U Hrvatskoj vojsci danas je zaposleno oko 15% žena, a u međunarodnim operacijama ih sudjeluje oko 6%. Udio žena na dragovoljnom služenju vojnog roka svake je godine preko 20%. Među kadetima, osobama koje žele postati časnice i časnici, nalazi se oko 24% žena.

Iz godine u godinu ukupan broj žena u OSRH je u porastu, ali njihova zastupljenost na vodećim dužnostima još uvijek nije zadovoljavajuća. Svjesni smo toga i pred nama je puno posla po tom pitanju. Uvjeren sam da će se s dolaskom novih generacija i to relativno brzo mijenjati.

Nacionalna sigurnost i obrambena snaga proizlaze iz jakog i stabilnog društva koje se temelji na snazi i sposobnostima oružanih snaga, ali i na vrijednostima kao što su domoljublje, poštenje, požrtvovnost te ravnopravnost u svim aspektima ljudskog djelovanja. I zato, ne samo danas, nego svaki dan, trebamo posvetiti jačanju položaja djevojaka i žena, ne samo u Hrvatskoj vojsci, već u cijelom hrvatskom društvu.

Svim kadetkinjama, vojnikinjama, dočasnicama i časnicama, koje svojim vrijednim i predanim radom kao i osobnim djelovanjem čine Hrvatsku vojsku jačom i spremnijom, u svoje osobno ime i u ime svih pripadnika OSRH, čestitam Međunarodni dan žena“ ovom je prigodom poručio admiral Hranj, načelnik Glavnog stožera OSRH.

Foto: MORH