24.02.2023.
Obilježena obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dan vojne kapelanije

Obilježavanje 29. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “Sv. Valentin”, održano je u četvrtak i petak 23. i 24. veljače 2023. u vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” u Zagrebu.

U povodu 29. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije „Sveti Valentin“ novim pripadnicima bojne uručene su beretke, a zaslužnima dodijeljena odlikovanja, pohvale te medalja za sportska dostignuća i nagrade.

Tijekom obilježavanja zapaljene su svijeće ispred spomen-ploče poginulim pripadnicima “1. hrvatskog gardijskog zbora” i “1. hrvatskog gardijskog zdruga”.

Zadaće Počasno-zaštitne bojne poput osiguranja i počasno-ceremonijalnih radnji su specifične te su upravo kroz njih prepoznatljivi diljem Hrvatske. Zato su nazočni uzvanici čestitali na uspješno izvršenim zadaćama svim pripadnicima PZB-a kao i svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na njihovim odličnim rezultatima i trudu.

Obljetnicu Počasno-zaštitne bojne pripadnicama i pripadnicima čestitao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuvši važnost usvajanja novih znanja i vještina. “Uvježbavanje i napredovanje važno je kako na razini postrojbe tako i na razini pojedinca. Stoga vas pozivam da svi zajedno i kolektivno i pojedinačno težite biti bolji. Budite najbolji, jer samo tako ćete moći ostvariti sve ono što se u budućnosti od vas očekuje”, poručio je načelnik Hranj.

Obilježavanju su nazočili Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Foto: MORH / F. Klen i Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek