24.02.2023.
Blagdan Pepelnice u Zapovjedništvu za potporu

U Zapovjedništvu za potporu obilježen je blagdan Pepelnice ili Čiste srijede čije je misno slavlje u vojnoj kapelici sv. Obitelji i svetog Antuna Padovanskog predvodio velečasni Slavko Rajič, biskupski vikar i vojni kapelan. Obredu Čiste srijede nazočili su pripadnici Zapovjedništva za potporu i postrojbi OSRH smještenih u vojarni „1. gardijske brigade 'Tigrovi' – Croatia“ u Zagrebu.

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski blagdan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa. Kod kršćana ona označava početak korizmenog vremena.

Posipanje pepela na Čistu srijedu svojevrsni je podsjednik na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost sudjelovati svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u toj Kristovoj žrtvi. Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, a upravo nas na to podsjećaju riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju“, dok nas formula starijih obrednika „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ podsjeća na našu smrtnost i prolaznost, kao i na potrebu da se u punoj poniznosti podložimo Bogu, svome Stvoritelju. Kako Pepelnica uvijek pada u srijedu i kako je riječ o pozivu na unutarnje čišćenje, jasno je zašto se naziva i Čista srijeda. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

Foto: ZzP/Josip Cebić