23.02.2023.
Završen je ciklus specijalističke vojne obuke roda veze

U Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor od 15. rujna 2022. do 10. veljače 2023. proveden je II. ciklus Specijalističke vojne obuke (SVO) roda veze iz 2022. godine za specijalnosti 18A (radio-relejna specijalnost), 18B (komunikacijska specijalnost) i 18C (informatička specijalnost). Drugom ciklusu SVO pristupio je 21 pripadnik OSRH, od čega 16 polaznika koji su pohađali SVO te 5 polaznika s ciljem prekvalifikacije za 18C specijalnost.

Tijekom SVO polaznici su prolazili obuku prema programima SVO za rod veze te su se tom prigodom osposobljavani za rad na radiouređajima i sustavima veze koji se koriste u OSRH, upoznati su s telekomunikacijskom i mrežnom opremom i komponentama, strukturnim kabliranjem, načelima rada računala, sastavljanjem računala, instalacijom softvera te otklanjanjem hardverskih i softverskih problema, kao i osnovama kibernetičke sigurnosti. Što se tiče prekvalifikacije za 18C specijalnost, polaznici su morali završiti sljedeće tečajeve Cisco Akademije: IT Essentials, Network Essetntials, Introduction to Cybersecurity i Cybersecurity Essentials.

Kruna cjelokupne SVO bila je završna vježba polaznika obuke u trajanju od četiri dana koja je provedena na poligonu vojarne „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu gdje su polaznici obuke demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu. Sama vježba organizirana je na način da su uspostavljena dva mini podatkovna središta koja su omogućavala međusobnu razmjenu podataka između krajnjih korisnika na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu.

Po završetku SVO i ciklusa prekvalifikacije, u Središtu za obuku organizirana je svečanost na kojoj je zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor, brigadir Daor Dabo, uručio polaznicima obuke potvrdnice o uspješno završenoj obuci te proglasio najboljeg polaznika II. ciklusa SVO. Tom prigodom, brigadir Daor Dabo je naglasio polaznicima kako je to njihov prvi korak u nizu stručnog osposobljavanja i odličan temelj njihovog budućeg profesionalnog razvoja u funkcionalnom području komunikacijsko-informacijskih sustava. Posebno je istaknuo značaj Središta za obuku u razvoju i promociji roda veze u OSRH te je pohvalio instruktore, koji su organizirali i uspješno proveli ovaj ciklus SVO.

U cilju poticanja izvrsnosti, a sukladno postignutim rezultatima na obuci, za najboljeg polaznika SVO proglašen je vojnik Domagoj Marić. "Prije svega bih se želio zahvaliti cijelom Središtu za obuku, na svom pruženom znanju i trudu. Protekla 3 mjeseca bila su vrlo izazovna i teška, jer smo se po prvi put susretali s nekim uređajima koji nam nisu bili na raspolaganju u civilstvu, ali uz pomoć viših instruktora i instruktora sve smo uspjeli savladati. Svi su instruktori dali svoj maksimum i bili pristupačni za vrijeme trajanja obuke, a i nakon nje. Cijela obuka je protekla u najboljem redu jer su svi polaznici činili jednu homogenu grupu i nastojali pomoći jedni drugima u bilo kojem trenutku što se na kraju najbolje pokazalo na samoj završnoj vježbi. Ona je obuhvatila sve tri specijalnosti u jednu cjelinu gdje smo zapravo shvatili kako jedni bez drugih ne bismo mogli funkcionirati." - rekao je najbolji polaznik SVO vojnik Domagoj Marić.

"Po meni je obuka bila i više no kvalitetna jer smo imali instruktore koji su nam pružili širok raspon znanja od veze u Domovinskom ratu preko mnogih sredstava veze do novih IT saznanja. Posebno sam zadovoljan činjenicom što su nastavni materijali i ispiti bili na engleskom jeziku jer je poznavanje stručne terminologije od krucijalne važnosti za rad i usavršavanje u IT sektoru." - izjavio je jedan od polaznika SVO vojnik Petar Mihaljević.

Foto: ZZKP