20.02.2023.
Obilježena 22. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka

Povodom 22. godišnjice smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH stožernog generala Zvonimira Červenka na Gradskom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja u petak 17. veljače 2023., izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položilo je cvijeće i zapalilo svijeće.

U izaslanstvu je bio savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković i prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

Stožerni general Zvonimir Červenko rođen je 13. studenoga 1926. u Prijepolju u Srbiji, a preminuo je na današnji dan, 17. veljače 2001. u Zagrebu.

Vojnu karijeru započeo je kao polaznik Dočasničke škole Ratne mornarice u Divuljama u Splitu. Vojno školovanje nastavlja na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu gdje po završetku ostaje kao predavač do 1965. godine. Tijekom službe u Vojno-tehničkoj akademiji završava školu za časnike u Sjedinjenim Američkim Državama – Ordance School Aberdeen Maryland 1954. godine i u Republici Njemačkoj 1955. godine. Na dužnost načelnika tehničke službe postavljen je 1965. godine u Štabu Teritorijalne obrane Republike Hrvatske s koje je smijenjen 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća zbog zastupanja hrvatskih interesa. Tada je uhićen i kao potpukovnik JNA osuđen na godinu i pol kazne zatvora te je kažnjen oduzimanjem čina i gubitkom svih stečenih prava u JNA.

Nakon izdržavanja kazne počinje raditi kao inkasator, a poslije i kao povjerenik na Radio-televiziji Zagreb. Izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba 1990. godine te je imenovan za sekretara obrane Grada Zagreba. Do 1992. godine na toj dužnosti organizira i priprema obranu šireg područja grada, blokade i zauzimanje vojarni te ustrojava 14 zagrebačkih brigada Hrvatske vojske.

Vrhunac vojne karijere doseže u srpnju 1995. imenovanjem na dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske kada neposredno priprema i zapovijeda svim postrojbama Hrvatske vojske i specijalnim postrojbama MUP-a u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”. Na toj dužnosti ostaje do kraja 1996. godine kada odlazi u mirovinu. U čin stožernog generala promaknut je 2000. godine.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Dobitnik je Povelje Grada Zagreba za sudjelovanje u organiziranju i zapovijedanju ukupnom obranom Grada i doprinos Domovinskom ratu.

Foto: MORH/ M. Čobanović