23.12.2022.
Načelnik Glavnog stožera admiral Hranj čestitao Pumama

Dragi pripadnici Sedme gardijske brigade i mehanizirane bojne Puma, drage naše Pume,

od srca vam čestitam 30. obljetnicu osnutka brigade.

Prije 30 godina ostavili ste toplinu svojih domova, stali na prvu crtu te odlučno i hrabro krenuli u neizvjesnost. Tada ste cijelom svijetu dokazali i pokazali kako se voli i brani Domovina. Vaša odanost, vaši poginuli, nestali i ranjeni pripadnici svjedoče o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu.

Ne zaboravljamo i sjećamo se svih njih, svakog vašeg nestalog suborca i prijatelja i svih ranjenih i ozlijeđenih. Zahvaljujući njihovoj nesebičnoj žrtvi kao i žrtvi svih hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i najmilijih, stvorena je i obranjena samostalna Hrvatska.

Sudjelovali ste u svim ključnim operacijama i akcijama zajedno s ostalim gardijskim brigadama Hrvatske vojske. Nemjerljiv je sav vaš doprinos u Domovinskom ratu.

Posebno pamtimo 1995. godinu kada ste ušli u Knin i podigli hrvatsku zastavu na vrhu Kninske tvrđave, simbolu naše pobjede u Domovinskom ratu.

Danas je 2. oklopno-mehanizirana bojna Pume iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske dostigla zavidnu razinu obučenosti i operativne spremnosti. Pripadnici bojne Pume svoju sposobnost svakodnevno dokazuju u misijama i u domaćim i u međunarodnim vojnim vježbama, ali i u pomoći našim građanima u borbi s prirodnim katastrofama.

Hvala vam što ustrajno i beskompromisno čuvate sjećanje na tu nepobjedivu snagu u oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske. Danas ste vi ona snažna i nezamjenjiva karika hrvatske obrane i sigurnosti, jedna od udarnih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Svima vama, Pumama Domovinskog rata i Pumama 21. stoljeća - želim obilje zdravlja, zadovoljstva te osobnog i obiteljskog uspjeha i još jednom - čestitam vam dan brigade i dan bojne.

Foto: Arhiva MORH / T. Brandt