21.12.2022.
Svečano obilježena 31. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta

Obilježavanje 31. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održano je u utorak 20. prosinca 2022. u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Na svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg te obitelji poginulih general-bojnika Blage Zadre i general-bojnika Andrije Matijaša Pauka.

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin rekao je kako je u posljednjih 31 godinu Hrvatsko vojno učilište razvilo vlastiti identitet koji je utemeljen na hrvatskoj tradiciji i vrijednostima Domovinskog rata te je posebno istaknuo da je odgovornost ovog učilišta velika jer se u njoj školuju novi naraštaji časnika i dočasnika koji predstavljaju budućnost Hrvatske vojske.

General Beretin istaknuo je kako je trajna zadaća ove institucije stalno prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti te je pojasnio kako se to može jedino ostvariti kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje. “Unatoč izazovima koji su pogodili Hrvatsku, kao što su potresi i pandemija, Hrvatsko vojno učilište uspjelo se prilagoditi izazovima i ispunilo je sve ciljeve nastavnih planova i programa”, rekao je brigadni general Blaž Beretin.

Nakon prigodnog obraćanja zamjenika zapovjednika HVU-a, uslijedilo je uručenje izvoda o promaknućima, odlikovanjima, medaljama, nagradama i pohvalama.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je brigadir Miro Čolić. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su časnički namjesnik Vlado Derdić i časnički namjesnik Slobodan Sambol.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su časnički namjesnik Damir Bakunić i časnički namjesnik Miroslav Raštegorac. U čin kapetanice bojnog broda/brigadira promaknuti su kapetanica fregate Darija Jurko i pukovnik Tomislav Vacenovski. U čin bojnice promaknuta je satnica Rebeka Krušelj. U čin satnika promaknut je natporučnik Igor Turk. U čin natporučnika promaknuti su poručnici Danijel Ević, Nikolina Sertić i Ivan Šarec. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvaljena je brigadirka Valentina Ključarić.

Foto: MORH/ M. Čobanović