02.12.2022.
Izaslanstvo skupine SNMG2 u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici

U sklopu posjeta dvaju brodova SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), u četvrtak 1. prosinca 2022. u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice u Splitu zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić primio je izaslanstvo skupine.

U sastavu izaslanstva bili su načelnik Stožera SNMG2 kapetan fregate Ivaylo Ivanov, zapovjednik USS FORREST SHERMAN (DDG 98) kapetan fregate Lawrence Heyworth IV i zapovjednik ESPS CRISTOBAL COLON (F-105) kapetan fregate Alejandro Ferreiroa Manso.

Nakon kratke prezentacije misije i zadaća HRM-a kapetan bojnog broda Malečić osvrnuo se i na kontinuirani doprinos snaga HRM-a u aktivnostima NATO pomorskih snaga. “Sudjelovanje u ovim aktivnostima iznimno je korisno za pripadnike HRM-a u smislu stjecanja novih znanja i razvoja sposobnosti, no ono je i odraz solidarnosti i svjesnosti Republike Hrvatske o potrebi zajedničke zaštite vitalnih međunarodnih interesa”, rekao je Malečić. Razgovor se nastavio na temu projekata te planova buduće suradnje.

Uz protokolarne sadržaje posjet brodova često je prigoda i za sportska nadmetanja. Posljednjeg dana posjeta na sportskim terenima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” organizirana je nogometna utakmica između ekipe HRM-a i ekipe razarača USN koja je završila pobjedom domaćina.

Foto: HRM / D. Mišić