25.11.2022.
Nastupni posjet zamjenice vojnog izaslanika obrane SAD u RH

Direktor GS OS RH general-bojnik Ivica Olujić, primio je 23. studenoga 2022. u nastupni posjet zamjenicu vojnog izaslanika obrane SAD u RH gospođu Zahru Cullen.

U području obrane i sigurnosti Sjedinjene Američke Države ključan su strateški partner Republike Hrvatske, a obrambena suradnja zauzima znatan udio u cjelokupnoj bilateralnoj suradnji dviju država. Hrvatska strana izrazila je zahvalnost za doprinos opremanju i modernizaciji OSRH kroz razne programe vojne pomoći SAD-a.

U procesu modernizacije i zamjene opreme i naoružanja istočnog podrijetla zapadnim tehnologijama, istaknuta je važnost zajedničkih projekta poput donacije višenamjenskih helikoptera UH-60M, nabave i zajedničke modernizacije BVP Bradley te drugih započetih projekata.

Vezano uz situaciju u Ukrajini, obje strane potvrdile su svoju predanost zajedničkim vrijednostima utemeljenim na međunarodnom pravu. Republika Hrvatska i njezine oružane snage nastavit će s pružanjem humanitarne i tehničke pomoći kroz donacije opreme i naoružanja sukladno svojim mogućnostima.

Na kraju posjeta, general Olujić čestitao je gđi Cullen na novoj dužnosti poželivši joj puno uspjeha u daljnjem radu uz uvjerenje kako će se bilateralna vojna suradnja nastaviti jačati i razvijati.

Foto: MORH / J. Kopi