15.11.2022.
Najbolji vojnici i dočasnici svibnja, srpnja, kolovoza i rujna 2022.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u utorak 15. studenoga 2022. uručio je priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske za svibanj, srpanj, kolovoz i rujan 2022.

Na svečanosti su uz načelnika Glavnog stožera OS admirala Roberta Hranja sudjelovali prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske časnički namjesnik Dražen Klanjec i časnički namjesnik Tihomir Slanac iz Ureda prvog dočasnika Oružanih snaga RH.

Tom prigodom, admiral Robert Hranj čestitao je najboljim vojnicima i dočasnicima te je istaknuo da se svi moramo truditi da naše Oružane snage budu što bolje i uspješnije.

Admiral Hranj je naglasio da je današnja svečanost simboličan, ali vrijedan čin te je istaknuo važnost vojnika i dočasnika kao temelja i stupa Hrvatske vojske. Za kraj, zahvalio im je na njihovom doprinosu i trudu te je poručio: “Mi ćemo uvijek cijeniti vaše napore. Vi niste samo dobri, vi ste najbolji! Budite ponosni na to!”.

Priznanja za izvanredne rezultate postignute u svom radu primili su:

za najbolju vojnikinju svibnja 2022. – vojnikinja Ana Antolić

za najboljeg vojnika srpnja 2022. – razvodnik Dario Kovačić

za najboljeg vojnika kolovoza 2022. – razvodnik Andrija Marušić

za najboljeg vojnika rujna 2022. – vojnik Toni Mršić

Svečanosti nisu nazočili nagrađeni dočasnici srpnja, kolovoza i rujna: desetnik VS Nenad Kovačević iz Hrvatske ratne mornarice, desetnik Ivan Kovačević iz Hrvatske ratne mornarice i narednik Anđelko Burić iz Obavještajne pukovnije.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske proglašeni najboljim vojnicima i dočasnicima priznanja su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad te izniman doprinos u svojim postrojbama i Oružanim snagama na ponos svih nas i svoje domovine.

Vojnikinja Ana Antolić pripadnica je 1. voda Počasne satnije na dužnosti vojnika za počasno-ceremonijalne postupke. Svojim zalaganjem i trudom pomiče granice profesionalnog i odgovornog hrvatskog vojnika. Vojnikinja Ana Antolić uvijek je dobrovoljac bilo da se radi o redovnim ili izvanrednim zadaćama. Na natjecanju Prvi za Hrvatsku na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ kod Slunja vojnikinja Ana Antolić osvojila je 1. mjesto u ženskoj kategoriji te ukupno 17. mjesto od 75. natjecatelja što je izniman rezultat.

Razvodnik Dario Kovačić je pripadnik Hrvatske kopnene vojske. U srpnju 2022. posebno se istaknuo zbog iznimne hrabrosti, humanosti, nesebičnosti i skromnosti tijekom svog godišnjeg odmora kada je na kupalištu kraj Koprivnice spasio mlađu mušku osobu od utapanja. Primjer je dobrog i profesionalnog vojnika te je zbog toga odabran za najboljeg vojnika OSRH srpnja 2022.

Razvodnik Andrija Marušić je pripadnik Hrvatske ratne mornarice. Tijekom održavanja 25. Maratona lađa na Neretvi došlo je do sudara dvaju civilnih brodova nakon čega je jedan potonuo. Brza i hrabra reakcija pripadnika HRM-a, razvodnika Andrije Marušića i desetnika Ivana Kovačevića, pomogla je da se spasi ljudski život i izbjegne tragedija.

Vojnik Toni Mršić je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Istaknuo se jer je svojim radom dao veliki doprinos u održavanju i pripremi zrakoplova koji su bili potrebni za izvršenje letačkih zadaća.

Odabir najboljih nastavlja se i dalje s ciljem odavanja priznanja dočasnicima, vojnicima i mornarima koji svojim djelima i zalaganjem pokazuju iznimnu profesionalnost i požrtvovnost i time nadahnjuju druge te promoviranju najbolje vrijednosti i identitet hrvatskog vojnika.

Foto: MORH / Josip Kopi