14.10.2018.
Životopisi zapovjednika i zamjenika zapovjednika

ZAPOVJEDNIK HKoV-a

general-bojnik Siniša Jurković

General-bojnik Siniša Jurković rođen je 20. kolovoza 1968. u Novoj Gradiški. Vojnu akademiju za oklopno-mehanizirane jedinice završio je 1991 godine. U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u listopadu 1991. godine.

Obnašao je niz dužnosti, od zapovjednika tenkovskog voda do zamjenika zapovjednika oklopne bojne. U travnju 1993. godine preuzima dužnost Načelnika oklopništva u Odjelu za operativno-planske poslove Zapovjedništva 123. brigade Hrvatske vojske. Nakon toga, od 1999. do 2003. godine obnašao je stožerne dužnosti u Zapovjedništvu II Zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske kao časnik za obuku postrojbi i časnik za planiranje vježbi te 2003. godine preuzima zapovijedanje bojnom u 3. Gardijsko oklopno mehaniziranoj brigadi. Od srpnja 2005. obnaša dužnost Voditelja odsjeka za operativne poslove u stožeru brigade. Sudjelovao je u operaciji ISAF u Afganistanu 2007. godine na dužnosti Zapovjednika OMLT (Operativno mentorski tim za vezu).

Po povratku iz misije preuzima dužnost Načelnika stožera/Zamjenika zapovjedniak Gardijsko oklopno mehanizirane brigade koju obnaša do 2009. godine kada je upućen na školovanje u Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“.

Nakon uspješnog završetka Ratne škole u kolovozu 2010. godine raspoređen je na dužnost Načelnika Odjela za borbenu spremnost u Upravi za operativne poslove Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te u prosincu iste godine postaje Načelnik stožera Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ gdje završava i vojno diplomatsku izobrazbu u Vojno diplomatskoj školi.

U srpnju 2011. godine preuzima dužnost Zapovjednika Gardijske oklopno mehanizirane brigade koju obnaša do svibnja 2015. godine kada je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države na National Defence University/National War College.

Nakon završenog školovanja postavljen je na dužnost Načelnika stožera/Zamjenika Zapovjednika Hrvatske kopnene vojske koju obnaša od 11. srpnja 2016. godine do 01. siječnja 2018. godine kada postaje Zapovjednik Hrvatske Kopnene Vojske (HKoV).

General Jurković u čin satnika Oružanih snaga Republike Hrvatske promaknut je 1992., u čin bojnika 1996., pukovnika 2003., brigadira 2009., u čin brigadnog generala Oružanih snaga Republike Hrvatske u ožujku 2013., a u čin general-bojnika u svibnju 2018.

Odlikovan je: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 25 godina, Redom hrvatskog pletera, Redom bana Josipa Jelačića i medaljom ”Bljesak”. Više puta je pohvaljivan i nagrađivan na svim razinama od Zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, Načelnika Glavnog stožera OSRH do pohvale Predsjednika RH / Vrhovnog Zapovjednika OSRH.

Oženjen je i otac troje djece.


 

NAČELNIK STOŽERA - ZAMJENIK ZAPOVJEDNIKA HKoV-a

general-bojnik Boris Šerić

General-bojnik Boris Šerić rođen je 4. siječnja 1968. u Solinu. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje magistra prometa.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u siječnju 1991. godine kao pripadnik Ministarstva Unutarnjih poslova (MUP), a 8. listopada 1991. postaje pripadnik 4. gardijske brigade „Pauci“.

Obnašao je niz dužnosti od zapovjednika voda/bitnice, Zamjenika Zapovjednika diviziona do Zapovjednika topničko raketnog diviziona.

Zapovjednik 658. topničko raketne brigade postaje u svibnju 2004. godine, a u prosincu 2006. godine je upućen u UN mirovnu misiju u Republici Indiji i Islamskoj Republici Pakistan (UNMOGIP).

Po povratku iz misije, u travnju 2008. godine obnaša dužnost Nastavnika kopnenih operacija u Dekanatu Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ Zagreb.

Od kolovoza 2009. do ožujka 2010. nalazi se u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

U srpnju 2012. godine imenovan je zapovjednikom Gardijske motorizirane brigade te dužnost obnaša do lipnja 2016. godine kada je upućen na školovanje u Sjedinjene Američke Države na National Defence University, Dwight D. Eisenhower School for National Security. Nakon završetka školovanja u SAD-u obnaša dužnost Tajnika kabineta potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske.

Dužnost načelnika stožera/zamjenika Zapovjednika Hrvatske kopnene vojske preuzima 1. siječnja 2018 godine.

General Šerić završio je naprednu časničku školu, zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“, Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ i National Defense University gdje je stekao zvanje magistra znanosti u području strategije upravljanja nacionalnim resursima.

U čin zastavnika/poručnika Oružanih snaga Republike Hrvatske promaknut je 1992., u čin satnika 1993., bojnika 1995, pukovnika 2004., brigadira 2010. a u čin brigadnog generala Oružanih snaga Republike Hrvatske u srpnju 2013.

Odlikovan je nizom odličja: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 25 godina, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića i medaljama „Oluja“ „Ljeto 95“ i „Iznimni pothvati“. Više puta je pohvaljivan i nagrađivan na svim razinama od zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, načelnika Glavnog stožera OSRH do pohvale i nagrade ministra obrane RH.

Oženjen je i otac troje djece.