11.02.2021.
Životopis direktora Glavnog stožera OS RH

DIREKTOR GS OS RH

general-bojnik Ivica Olujić

General-bojnik Ivica Olujić rođen je 15. rujna 1962. u mjestu Kuljenovci u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu završio je u Derventi, a vojnu gimnaziju u Beogradu. U Zagrebu je pohađao Tehničku vojnu akademiju i stekao zvanje diplomiranog vojnog inženjera tehnološke kemije. Dragovoljno se pridružuje Zboru narodne garde i u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjeluje od 16. rujna 1991. godine.

U Domovinskom ratu je do 1993. bio na dužnostima u okviru vojno-obavještajnog roda, a potom u vojnoj policiji. Dužnost zapovjednika Središta za obuku vojne policije „Bojnik Alfred Hill“ obnašao je od 1999. do 2003. kada je imenovan zamjenikom načelnika Uprave Vojne policije. Poslije završene združene izobrazbe 2006. upućen je u NATO za nacionalnog vojnog predstavnika u Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju. Nakon toga je raspoređen u Upravu za operativne poslove i obuku kao načelnik Odjela za obuku i vježbe, a u prosincu 2011. imenovan je načelnikom Uprave za logistiku GS OS RH. Od 2016. do 2020. bio je vojni izaslanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, sa sjedištem u Washingtonu.

General Olujić je završio Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ i Zapovjedno stožernu školu „Blago Zadro“ u kojoj je primio nagradu načelnika GS OS RH za najboljeg polaznika. Pohađao je međunarodne tečajeve u "George C. Marshall Center" i u “Near East-South Asia Center for Strategic Studies”. Uspostavio je vojno predstavništvo Republike Hrvatske u Norfolku gdje je radio na izradi i provedbi Plana integracije Republike Hrvatske u NATO. Bio je jedan od nositelja pripreme, upućivanja i rada prvih kontingenata Oružanih snaga u misiji ISAF, a na zapovjednoj dužnosti u toj misiji 2011. dao je izniman doprinos afirmaciji Republike Hrvatske u ulozi vodeće NATO nacije za obuku i školovanje vojne policije Afganistanske vojske.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, dvjema Spomenicama domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, medaljama „Bljesak“ i „Oluja“ te medaljom Republike Slovenije za međunarodnu suradnju drugog reda.

U čin brigadira promaknut je 2003., u brigadnog generala 2013., a u general-bojnika 2020. godine.

Oženjen je, otac troje djece i s obitelji živi u Zagrebu.