17.01.2023.
Zapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRH

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a general zbora Phillip Lavigne (FRA) 16. i 17. siječnja 2023. boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Cilj posjeta generala zbora Lavignea je upoznati se sa sigurnosnom situacijom u regiji te daljnjim razvojem hrvatskih obrambenih sposobnosti u kontekstu operacionalizacije NATO Koncepta odvraćanja i obrane te Koncepta ratovanja. Službeni posjet realizira se neposredno prije sastanka Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT), uz inovativni pristup postojećim i budućim sigurnosnim pitanjima, pomaže osigurati da NATO kontinuirano i odgovorno ostvaruje svoje temeljne zadaće - odvraćanje i obranu. Misija i uloga ACT-a je upravljanje razvojem sposobnosti ratovanja kako bi se ispunila razina ambicije NATO-a. ACT ističe važnost transformacije i razvoja kao kontinuiranih pokretača promjena koji će osigurati relevantnost Saveza u brzo razvijajućoj i složenoj globalnoj sigurnosti.

Praćenje trendova u sigurnosnom okružju te kritički i analitički pristup omogućuje Savezu bržu prilagodbu kako bi mogao odgovoriti na suvremene prijetnje. ACT posebnu pozornost posvećuje poboljšanju i jačanju savezničkih sposobnosti koje NATO treba za očuvanje savezničke kolektivne obrane.

Uz načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, na radnom sastanku sudjelovali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, načelnica Uprave za planiranje GSOSRH brigadna generalica Gordana Garašić, načelnik Obavještajne uprave brigadni general Mijo Validžić, nacionalni predstavnik pri ACT-u brigadir Branimir Tojčić, te brigadir Boris Panić, načelnik Odjela za vježbe u Operativnoj upravi GSOSRH.

U sklopu programa posjeta general Lavigne sastat će se s predsjednikom Republike Hrvatske i vrhovnim zapovjednikom OSRH i ministrom obrane, a održat će i predavanje na HVU "Dr. Franjo Tuđman" na temu doprinosa OSRH budućem razvoju NATO-a.

Foto: MORH / F. Klen i M. Čobanović