19.12.2022.
Svečano obilježena 31. obljetnica ustroja i bojnog djelovanja bojne ZMIN

Svečano obilježavanje 31. obljetnice ustroja i bojnog djelovanja bojne ZMIN održano je svečanim postrojem postrojbi bojne ZMIN 16. prosinca 2022. u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Zapovjednik bojne ZMIN, pukovnik Teofil Tolić, u svom obraćanju svečanom skupu osvrnuo se na početke djelovanja i ustroja bojne i rekao:

„Osobita mi je čast podijeliti sa svima vama osjećaje ponosa i zadovoljstva u ovom svečanom trenutku prisjećajući se 17.12.1991., dana kada je prije 31. godinu ustrojena brZMIN.

Bilo je nužno ustrojiti pouzdani i učinkovit sustav ZMIN kako bi se cjelovito nadzirala situacija u zraku, ali i te informacije pravovremeno proslijediti onima kojima su potrebne.

Iz uglavnom devastiranog ratnog plijena ljudi su svojim zalaganjem i znanjem STVORILI temeljnu bojnu opremu tako da je već pri kraju 1991. na području cijele RH funkcionirao jedinstveni sustav ZMIN. RH je danas članica NATO saveza i s ostalim članicama ostvarujemo intenzivnu suradnju u području obuke, uvježbavanja, ali i u planiranju i provedbi operacija te izvršenju dodijeljenih misija i zadaća.“

te je ukazao na predstojeće zadaće:

„Pred nama su novi izazovi, nove zadaće i nove odgovornosti. Ulažemo velike napore u sustavno i plansko školovanje i obučavanje jer o našoj osposobljenosti i stručnosti u radu ovisi sigurnost hrvatskog neba i hrvatskog suvereniteta.“

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec je uz čestitke za Dan postrojbe, svim pripadnicima ZMIN-a zahvalio na svim naporima, na profesionalnom zalaganju i trudu u mirnodopsko vrijeme i istaknuo: „Bojna Zračnog motrenja i navođenja je okosnica uspješne zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, važan čimbenik u provedbi zadaća HRZ-a, OS RH i NATINAMDS, pred kojom su novi izazovi, modernizacija radarskog sustava i uvođenje novih operativnih sustava. Zahvalio je svim bivšim i sadašnjim djelatnicima na ukupnom doprinosu u stvaranju i razvoju sustava ZMIN.“

Svečanosti su nazočili: bivši zapovjednici i zamjenici zapovjednika brigade ZMIN, brigadir Josip Pačarić i brigadir Dalibor Benko, zapovjednici postrojbi HRZ-a, načelnici odjela Z HRZ, bivši pripadnici bojne ZMIN, te predstavnici civilnih struktura koji surađuju s Bojnom ZMIN.

Na svečanosti su uručene pohvale i nagrade nadređenih struktura i ukazi o promaknućima pripadnicima bojne ZMIN.

Svetu misu za sve sadašnje, bivše i preminule pripadnike ZMIN-a služio je vojni kapelan HRZ-a pater Danijel Čolo 16. prosinca 2022. u kapelici „Svetog Petra i Pavla“ u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Tom prilikom iskazao je posebnost ZMIN-a kao postrojbe, kako u stručnom tako i u ljudskom i duhovnom pogledu, koja se uvijek isticala zajedništvom i istinskom vjerničkom praksom svojih pripadnika.

Foto: OSRH/HRZ