06.12.2022.
Načelnik GS admiral Hranj izrazio sućut obitelji generala Miljavca

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, 6. prosinca 2022. uputio je brzojav sućuti obitelji Miljavac u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.


Poštovana obitelji Miljavac,

sa žaljenjem sam primio vijest da je iznenada preminuo veliki čovjek i hrvatski domoljub, general zbora Pavao Miljavac. Izražavam Vam najdublju sućut u svoje ime i u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U ovim trenucima gubitka i tuge, kada riječi ne mogu ublažiti bol, sjećanje na velikog čovjeka, koji je svoj rad utkao u temelje Oružanih snaga, čini me ponosnim što sam bio njegov suradnik. Sjećanje na generala Pavla Miljavca i njegov doprinos stvaranju Oružanih snaga ostat će zauvijek u sjećanju svih njenih pripadnika.


General zbora Pavao Miljavac rođen je 3. travnja 1953. u Dugoj Resi.

U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac od 19. studenoga 1990.

Od ožujka 1992. zapovjednik je 137. brigade HV – Duga Resa do 11. ožujka 1993. kada je postavljen za zapovjednika Zbornog područja Karlovac koju obnaša do 12. srpnja 1994. s koje je imenovan za pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za domobranstvo.

Za zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH postavljen je 12. ožujka 1996., a 16. studenoga 1996. imenovan je na dužnost načelnika Glavnog stožera OSRH na kojoj ostaje do 14. listopada 1998. S te je dužnosti izabran u Vladu Republike Hrvatske na dužnost ministra obrane Republike Hrvatske.

Dužnosti ministra obrane razriješen je 27. siječnja 2000. kada mu prestaje djelatna vojna služba i prelazi u privatni sektor.

U čin general-bojnika promaknut je 20. svibnja 1994. na dužnosti zapovjednika Zbornog područja Karlovac, u čin general-pukovnika 12. ožujka 1996. na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a u čin generala zbora 20. siječnja kao ministar obrane Republike Hrvatske.

Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto.