02.12.2022.
Održana vježba na zemljištu potvrda je misije Počasno-zaštitne bojne

Vježba na zemljištu (VNZ) „Sljeme 22/2” provedena je u kompleksu Ureda Predsjednika RH u subotu 26. studenog 2022. u organizaciji Počasno-zaštitne bojne GS OSRH.

Vježba je završetak obučnog ciklusa Počasno-zaštitne bojne u 2022. godini. U skladu s naputcima za obuku i kalendarima obuke, provedbom ove vježbe na zemljištu prikazana je integracija u pripremi pripadnika PZB i provedbena sinergija pripadnika svih postrojbi Hrvatske vojske te pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova koji imaju zadaću osiguranja štićenih osoba i objekata.

Na taktičkoj razini Počasno zaštitna bojna provjerila je postojeće procedure i operativne postupke te procese donošenja odluka kao i koordinaciju s ostalim postrojbama OSRH i MUP RH. U skladu sa scenarijem vježbe, izvršeno je samoocjenjivanje postupaka po CREVAL implementiranom NATO standardu za ocjenjivanje borbene spremnosti postrojbi. Ocjenjivanje je provedeno kroz incidente i događaje koji su aktivirali procedure i postupke sastavnica Počasno zaštitne bojne - Počasne satnije, Satnije za osiguranje i Zaštitne satnije.

Temeljem definiranog vježbovnog scenarija, vježba je provedena u realnom vremenu i prostoru sa stvarnim postrojbama koje imaju sposobnosti osiguranja i zaštite. Vježba je slijed vježbe na zapovjednom mjestu (CPX) koja je provedena u Simulacijskom središtu HKoV u rujnu ove godine. Vježbom je potvrđena spremnost Počasno-zaštitne bojne za izvršenje misije i svih zadaća u potpori misije.

Vježbu na zemljištu pratili su načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost g. Dragan Lozančić, pročelnik Ureda Predsjednika RH g. Bartol Šimunić te predstavnici postrojbi OS i MUP RH, koje su sudjelovale u vježbi. Domaćin vježbe bio je zamjenik zapovjednika PZB pukovnik Marko Čičak.

Foto: OSRH