29.11.2022.
Održana konferencija Obavještajne pukovnije GS OSRH

U Puli, u vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ provedena je II. Konferencija Obavještajne pukovnije. Uz ključno vodstvo ove pristožerne postrojbe Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Konferenciji su nazočili i novi pripadnici pukovnije, mlade časnice i časnici Hrvatske vojske, a kao gosti i djelatnici GS OSRH.

Kompleksnost je temeljno obilježje današnje Pukovnije koja ne samo da sadrži gotovo sve obavještajne prikupljačke discipline s analitičkim procesima već je postrojba specijalizirana za razvoj pojedinih disciplina. Raspoređenost postrojbe na nacionalnom teritoriju te široki spektar obavještajnih disciplina svojevrsni je izazov za zapovjedni kadar Pukovnije fokusiran na razvoj i jačanje postrojbe. Provedba Konferencija odličan je forum tijekom kojeg se mogu razmijeniti promišljanja šire baze pripadnika ovog funkcionalnog područja. S time ne samo da se podiže kultura komuniciranja i dijaloga unutar postrojbe nego se i izražava spremnost prema daljnjem razvoju obavještajnog osoblja kao najveće vrijednosti. Prva Konferencija održana je u prosincu 2019. godine također u Puli, no zbog objektivnih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa u naredne dvije godine Konferencija se nije održavala.

„Iznimno sam ponosan i drago mi je što sam ovdje s vama. Također mi je drago što mogu vidjeti mlade časnice i časnike koji su budućnost Oružanih snaga Republike Hrvatske. Impresioniran sam i iznimno ponosan svime što sam ovdje vidio i čuo, ne samo kroz vaše prezentacije i predavanja, već posebno kroz razgovor s nekima od vas. No ono što me najviše raduje je da se na Konferenciji može čuti smijeh i dobar humor, a to samo potvrđuje da u vašoj postrojbi vlada dobro raspoloženje i kolegijalnost“ rekao je prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, časnički namjesnik Dražen Klanjec u svom obraćanju sudionicima Konferencije.

Predstavnici Obavještajne uprave u svojim su obraćanjima izrazili zadovoljstvo s prezentiranim temama na Konferenciji koje su usmjerene prema budućnosti razvoja postrojbe i obavještajnog sustava Hrvatske vojske. Obavještajna uprava prepoznaje napore Obavještajne pukovnije te u potpunosti podržava razvoj obavještajnih disciplina s ciljem iznalaženja prikladnih odgovora za izazove budućnosti.

Rezultati postrojbe proizlaze iz načela primjene uzlaznog razvoja svakog pojedinog segmenta, što znači da pojedinci unutar postrojbe koji imaju razvojno orijentiranu ideju u svom svakodnevnom radu uvijek imaju priliku istu prikazati i razmotriti.

Domaćin II. Konferencije Obavještajne pukovnije bio je brigadir Zvonimir Rogić, zapovjednik Obavještajne pukovnije. Iz Glavnog stožera OSRH Konferenciji su nazočili brigadir Dražen Knezić i časnički namjesnik Dražen Klanjec.