21.11.2022.
Pripadnici 38. HRVCON-a svečano ispraćeni u NATO operaciju KFOR

Iz vojarne „7. gbr Puma“ u Varaždinu u rotaciju koja će trajati sljedećih šest mjeseci svečano su ispraćeni pripadnici 38. HRVCON-a u NATO operaciju KFOR.

Temeljna misija operacije KFOR je očuvanje mira i sigurnosti Kosova. Operacija KFOR u našem je neposrednom susjedstvu od 1999. godine, a za Republiku Hrvatsku ima poseban značaj. Svojom misijom i zadaćama KFOR doprinosi jačanju NATO postava odvraćanja i obrane. Od studenoga 2022. zapovijedanje je od Mađarske ponovno preuzela Italija.

„Potpuno sam uvjeren da ste spremni za tu operaciju, da razumijete temeljnu misije i zadaće koje su pred vama. Siguran sam da razumijete kompleksnost operacije i da ćete sve zadaće u potpunosti izvršiti. Odlazite u nama prijateljsku zemlju s ciljem pomoći njezinom stanovništvu i Kosovskim snagama sigurnosti. Sretno vam bilo, i ostanimo domovini uvijek vjerni“, poručio je pripadnicama i pripadnicima 38. HRVCON-a admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OSRH.

Velikom dijelu pripadnika kontingenta ovo je prvo sudjelovanje u međunarodnoj misiji. „Osjećam se ponosno, čast mi je što idem u operaciju KFOR. Jedno potpuno novo iskustvo, novo okružje i poznanstva, uvjerena sam da će mi to puno značiti u mojem daljnjem profesionalnom razvoju“, rekla je skupnica Andrea Čukec.

Satnik Dalibor Strbat rekao je kako su hrvatski vojnici u posljednjih 20 godina koliko sudjeluju u međunarodnim operacijama i misijama stekli veliki ugled u međunarodnom okruženju kao pouzdani saveznici i partneri koji profesionalnu izvršavaju zadaće. „Naša je obveza da ga održimo i dostojno predstavimo vojnu odoru i zastavicu koju s ponosnom nosimo na rukavu“.

„Pripadnici kontingenta imali su sveobuhvatne pripreme i sa sigurnošću mogu reći da su sve sastavnice spremne, uključujući i mene kao njihovog zapovjednika“ rekao je brigadir Marko Pulić, zapovjednik 38. HRVCON-a.

Hrvatska vojska angažman je započela 2009. godine upućivanjem 20 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 2 helikoptera. Od tada je brojčana veličina kontingenta u stalnom porastu. Uvođenjem novih sastavnica najznačajnije povećanje provedeno je u svibnju 2021. upućivanjem u operaciju motorizirane pješačke satnije.

Glavnina snaga koja se upućuje u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo pripadnici su Motorizirane pješačke satnije oklopno-mehanizirane bojne „Puma“ i Obavještajne pukovnije Glavnog stožera OSRH. Zapovjednik 38. HRVCON-a je brigadir Marko Pulić.

Foto: MORH / F. Klen i HKoV / D. Varošanec