18.11.2022.
Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2022.

U petak 18. studenoga 2022. u Vukovaru obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje je počelo ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” gdje je održan prigodni program. Zatim je formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama, predvođena vukovarskim braniteljima, članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i zatočenicima srpskih koncentracijskih logora, pripadnicima Hrvatske vojske, a po prvi puta i onima koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara.

Sudionici Kolone sjećanja su na odredištu, Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila. Počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata odali su predstavnici hrvatskih branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a misno slavlje za sve žrtve Domovinskog rata mons. Zdenko Križić, gospićko–senjski biskup.

Na kraju prigodnog obilježavanja, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade položila su vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju masovne grobnice Ovčara.

Foto: MORH / F. Klen