16.11.2022.
Napredna padobranska obuka u Zapovjedništvu specijalnih snaga

Instruktori padobranstva Zapovjedništva specijalnih snaga, organizirali su i proveli tijekom listopada i studenoga 2022. naprednu padobransku obuku za pripadnike OSRH na više lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o znatno zahtjevnijoj obuci od Temeljne padobranske obuke jer se skokovi izvode na većoj visini te se od vojnih padobranaca traže dodatne sposobnosti upravljanja padobranom.

Prvi dio obuke, u okviru koje polaznici uče osnovne tehnike skakanja s padobranom tipa “krilo”, prinudne postupke, pakiranje te korištenje različite opreme, provodi se na zemlji. U drugom dijelu obuke izvode se skokovi. Počinje se skokovima “na gurtnu”, a nastavlja sa slobodnim skokovima gdje polaznici samostalno otvaraju padobrane. Tijekom obuke povećava se visina s koje se izvode skokovi te se uvode određene vježbe – počinje se sa stabilnim slobodnim padom, a potom slijede lijevi i desni zaokreti te različiti elementi.

Prednost padobrana tipka “krilo” su skokovi s velikih visina pri čemu padobranac može preletjeti neopaženo duboko danju i noću.

Zadaća vojnog padobranca napredne razine jest skok u uvjetima smanjene vidljivosti sa svom opremom koju vojnik koristi. Padobran je u ovom slučaju oblik transporta do točke za provedbu zadaće.

Skok sa slobodnim padom s velike visine i preletom veliki je ispit psihofizičke spreme, ali i hrabrosti. Po završetku obuke, polaznicima koji su uspješno završili obuku uručena je pripadajuća potvrda.

Foto: OSRH