11.11.2022.
Završeno međunarodno sportsko natjecanje u Hrvatskoj vojsci Viribus Unitis

U sportskoj dvorani vojarne “1. hrvatski gardijski zbor” na Tuškancu u Zagrebu u petak 11. studenoga 2022. završeno je najveće međunarodno sportsko natjecanje u Hrvatskoj vojsci pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis”, koje je ove godine okupilo 108 natjecatelja, od kojih je bilo 20 žena.

Osim pripadnika Oružanih snaga RH, na natjecanju su sudjelovali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva pravosuđa te Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ove godine natjecanje je bilo podijeljeno u tri starosne kategorije, muškarci do 35 godina, muškarci iznad 35 godina i žene do 35 godina.

Prvo mjesto u kategoriji muškaraca do 35 godina osvojila je ekipa Antiterorističke jedinice Lučko, drugo mjesto djelatnici Satnije antiterorističke vojne policije, dok su treće mjesto zauzeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne. U kategoriji muškaraca iznad 35 godina djelatnici MUP-a sa svoja dva tima su osvojili prvo i drugo mjesto, a treće mjesto je pripalo pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe. U ženskoj kategoriji prvo mjesto su osvojile pripadnice Počasno-zaštitne bojne, a drugo i treće mjesto su osvojili timovi s pripadnicama mješovitih postrojbi.

Zatvaranju natjecanja nazočio je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković koji je čestitavši natjecateljima rekao kako su pokazali izvrsnu psihofizičku spremnost, što je jedna od najbitnijih stavki koje mora posjedovati pripadnik Oružanih snaga i drugih službi domovinske sigurnosti.

Provedbeni časnik natjecanja satnik Marko Kranjčec izrazio je zadovoljstvo odazivom i pojasnio promjene ovogodišnjeg natjecanja. „Ove godine nije bilo pojedinačnog natjecanja nego smo se fokusirali samo na ekipno kako bi se što više zadržao taj ekipni duh“, rekao je satnik Kranjčec.

Cilj natjecanja koje se održava već sedmu godinu zaredom promicanje je zdravog načina života i sportskih aktivnosti, podizanje borbene spremnosti te poticanje zdravog natjecateljskog duha, a organizira se u znak sjećanja na časničkog namjesnika Antu Malića, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2.

Časnički namjesnik Malić bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, veliki poznavatelj i ljubitelj borilačkih vještina i vježbi snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti koje je neumorno trenirao, promovirao te uvodio sport u Hrvatsku vojsku.

Foto: MORH / M. Stanković