11.11.2022.
Posjet zamjenika NGS OSRH Zajedničkom stožeru OS Bosne i Hercegovine

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković boravio je u dvodnevnom službenom posjetu 9. i 10. studenoga 2022. Zajedničkom stožeru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

General Jurković sastao se sa zamjenikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-bojnikom Ivicom Jerkićem. Dva su izaslanstva razgovarala o vojnoj suradnji i njenoj dosadašnjoj realizaciji. Temelj uspješne suradnje prijateljski su odnosi naših država, a naša je zajednička zadaća jačati i razvijati naše partnerstvo te tražiti nove modalitete buduće suradnje prateći izazove u našem sigurnosnom okružju.

Stabilnost i sigurnost na području jugoistočne Europe održiva je uz zajednički i ustrajni rad. Bilateralna vojna suradnja i kvalitetni projekti u okviru multilateralnih inicijativa ključni su za uspješan odgovor Oružanih snaga na suvremene ugroze. Prenošenje znanja i iskustava iz procesa pridruživanja euro-atlantskim integracijama i obrambenog planiranja, dugogodišnja stručna suradnja između obučnih središta za međunarodne vojne operacije, zajedničko sudjelovanje na međunarodnim tečajevima među kojima i CREVAL tečaju za ocjenjivače borbene spremnosti doprinose. Pripadnici oružanih snaga obje države već niz godina surađuju u brojnim aktivnostima koje se provode u sklopu Američko-jadranske povelje što značajno doprinosi jačanju i razvoju interoperabilnosti. Pored navedenog, posebno treba istaknuti suradnju u području vojnog školovanja u okviru koje se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine školuju na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ na svim razinama izobrazbe.

Tijekom sastanka naglašena je važnost suradnje vezana za pomoć civilnim institucijama u području upravljanja krizama uzrokovanih elementarnim nepogodama te drugim katastrofama i nesrećama. Prošle godine potpisan je Tehnički sporazum između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine kojim je postavljen okvir za suradnju temeljem kojeg su i ove godine protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pomagali u gašenju požara u Parku prirode Blidinje.

Uz zamjenika načelnika GS OSRH, u sastavu hrvatskog izaslanstva bili su i brigadir Mario Fintić, Uprava za planiranje GS OSRH i brigadir Davor Kiralj, vojni izaslanik RH u BiH.

Foto: Ministarstvo obrane BiH