11.11.2022.
36. naraštaj dragovoljnih ročnika prisegnuo u Požegi

Svečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u petak 11. studenoga 2022. u vojarni “123. brigade HV” u Požegi. Na vjernost domovini prisegnulo je 84 ročnika, među kojima 12 ročnica.

Na svečanosti polaganja prisege nazočio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik ministra obrane i državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak i ostali.

Nakon prisege, slijedi nastavak temeljne vojne obuke, nakon koje će ročnici biti osposobljeni za dužnost strijelca i streljačke specijalnosti u rodu pješaštvo, što je jedan od uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru.

Zaključno s 35. naraštajem, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo 10 652 ročnika, od čega 9 136 muškaraca i 1 516 žena.

Foto: HKoV / D. Đurek