03.11.2022.
Održana misa zadušnica povodom Dana svih svetih i Dušnog dana

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana u srijedu 2. studenog 2022. u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu misu zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan, a klapa HRM-a “Sveti Juraj” pjevala je tijekom svete mise.

U propovijedi je msgr. Bogdan kazao kako ovih dana na osobit način obnavljamo veze s nama dragim osobama koje su nas napustile i osjećamo čvrstu povezanost s našim pokojnicima.

“Smrt čuva ono što život ne može zadržati. Stupajući na groblja jučer i danas imamo dojam kao da smo prešli nematerijalni prag, kao da smo stupili u izravni kontakt i komunikaciju s onima koji tamo čuvaju svoju prošlost, svoje radosti i žalosti, svoje neuspjehe i svoja nadanja. Premda su nam mnoge stvari iz prošlosti posve strane, neuhvatljive i nerazumljive smrt je ostala uvijek ista. Kako mi Kristovi vjernici, kršćani odgovaramo na pitanja o smrti? Uskrnuće Isusa Krista nam pokazuje kako je svaki čovjek besmrtan i kako smrt otvara vrata vječnom životu”, poruka je monsinjora Bogdana koji ističe kako na današnji dan Crkva želi reći kako ljudski život ima svoj cilj i svoj smisao ako živimo sa sviješću da smo rođeni za vječni život i ako znamo razumjeti Kristove riječi: “Gdje ti je blago, tu će ti biti i srce”.

Nakon svete mise, izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske položila su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen obilježja “Sveta Mati Slobode”.

Misi zadušnici nazočili su izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, braniteljskih udruga i drugi.

Foto: MORH/ F. Klen