30.10.2022.
30. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske

U Dubrovniku je u subotu 29. listopada 2022. svečano obilježena 30. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske.

Svečanost je počela odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te stradalim civilima u Domovinskom ratu na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo.

Na Stradunu je održan mimohod ratnih zastava i predstavnika postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobođenju juga Hrvatske, a potom i svečana akademija u kazalištu Marina Držića.

Na akademiji su evocirana sjećanja na vojne operacije oslobađanja hrvatskog juga i njihov završetak, povijesni 29. listopada 1992. kada je u luci Gruž održana velika dubrovačka festa slobode koju je uveličao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman s najbližim suradnicima, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i zapovjednikom južnog bojišta generalom Jankom Bobetkom.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ujedno i sam sudionik operacija oslobađanja juga kao pripadnik 1. Gardijske brigade Tigrova, istaknuo je kako je jug obranjen i oslobođen hrabrošću, motiviranošću i spremnošću na žrtvu hrvatskih branitelja. “Danas je važno da zajedno pronosimo istinu o nametnutom, obrambenom i pravednom ratu, da smo jedinstveni i u zajedništvu, da s optimizmom gledamo u budućnost ne zaboravljajući našu slavnu prošlost”, kazao je Medved te poručio: “Snaga Dubrovnika je u vama koji ste ga sačuvali i hrvatskih branitelja koji su ga oslobodili”.

Zapovjednik obrane Dubrovnika general Veselko Gabričević podsjetio je kako je na početku neprijateljske agresije na Grad u obrani bilo tek oko tisuću branitelja s vrlo skromnim naoružanjem nasuprot 17 tisuća neprijateljskih vojnika s ogromnom silom u naoružanju i potporom s kopna, mora i zraka. No bez obzira na vojnu premoć i 187 dana u okruženju, hrvatski su branitelji obranili grad, a deblokada Dubrovnika koja je počela vojnim operacijama hrvatskih snaga 25. i 26. svibnja 1992. uspješno je okončana 29. listopada 1992. godine.

Župan županije Dubrovačko neretvanske Nikola Dobroslavić u obraćanju je istaknuo kako je hrvatski jug obranjen hrabrošću, srcem i domoljubljem, a gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kako Dubrovnik nikad nije pao jer hrvatski čovjek ni u jednom trenutku nije pokleknuo, zahvalivši hrvatskim braniteljima na slobodi.

Na svečanosti je nastupila akrobatska grupa Krila Oluje, pripadnici Pukovnije Vojne policije održali su pokazne vježbe, Počasno-zaštitna bojna prezentaciju ceremonijalnih radnji, a građani su mogli obići i brodove HRM-a Andrija Mohorovičić i Cetina.

Foto: MORH/ T. Brandt