28.10.2022.
Pomorski desant diskretnom infiltracijom iz zraka

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su u četvrtak 27. listopada 2022. u Splitskom akvatoriju uvježbavanje iz područja pomorskih i kopnenih operacija.

Uvježbavana je taktička zadaća sijanja borbenih plivača i desantnog gumenog čamca iz helikoptera, kao dio cjelokupnog scenarija vježbe.

Aktivnost se provodila u cilju održavanja sposobnosti Pomorske grupe specijalnih snaga, a fokus cjelokupnog obučnog događaja bio je na nuklearno-biološko-kemijskoj obrani i oporavku nakon NKBO incidenta, uvježbavanju zračne mobilnosti pomorskog desanta, provedbi diskretne infiltracije tima za specijalno izviđanje te provedbi operacije izravnog djelovanja u neprijateljskom okruženju. Stoga su u uvježbavanje bile uključene i druge ustrojbene cjeline Oružanih snaga RH, Obavještajna pukovnija Glavnog stožera, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska kopnena vojska i Zapovjedništvo za potporu.

Ovakav tip specijalnih operacija predstavlja najteži oblik djelovanja što zahtjeva najveći stupanj diskrecije i preciznosti.

Foto: MORH/ T. Brandt