24.10.2022.
HKoV obilježio Dan kineziološke struke

Temeljem godišnjeg Plana razvoja tjelesne spremnosti u HKoV-u, u srijedu 19. listopada 2022. godine u Zapovjedništvu HKoV-a obilježen je Dan kineziološke struke.

Dan kineziološke struke obilježava se od 1993. godine kada je Međunarodno vijeće za vojni šport – CISM prihvatilo molbu Ministarstva obrane Republike Hrvatske za primanje u članstvo.

Tim povodom u zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu održan je sastanak kineziologa postrojbi Hrvatske kopnene vojske. Tema sastanka bila je uloga kineziološke struke u HKoV-u. Kineziolozi su važna poluga u potpori zapovjednicima. Njihova temeljna uloga je biti „alat“ zapovjedniku u sustavu zapovijedanja i upravljanja za postizanje primjerene razine tjelesne spremnosti i unaprjeđenje zdravlja pripadnika HKoV-a.

Svojom stručnošću doprinose u podizanju tjelesne spremnosti pripadnika, a samim time, u kombinaciji s vojnom obukom, i u podizanju borbene spremnosti postrojbe.

Također, raspravljalo se o rezultatima postignutim tijekom 2022. godine te o planovima za slijedeću godinu gdje bi djelatnici kineziološke struke prvenstveno napore trebali usmjeriti u kreiranje programa, nastaviti izradu novih i nadogradnju postojećih stručnih priručnika, organizaciju sportskih natjecanja, učinkovitu organizaciju i provedbu obuka u svim uvjetima i situacijama te normativno uređenje u području kineziologije u HKoV-u.

U prigodi obilježavanja Dana kineziološke struke, kineziologu Topničko-raketne pukovnije bojniku Marinu Kovačiću uručena je poticajna mjera zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-pukovnika Borisa Šerića za osobit doprinos kineziološkoj struci.

Kineziolozi HKoV-a su temeljem Plana obilježavanja u pratnji Dubravka Halovanića, brig./mir., obišli Muzej Domovinskog rata na Turnju i paljenjem svijeća odali počast kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te hodnjom obišli povijesne znamenitosti “Karlovačke zvijezde”.

Obilježavanje Dana kineziološke struke nastavilo se u petak 21. listopada 2022. godine kad je održan Sportski dan u Karlovcu. Sudjelovali su pripadnici Inženjerijske pukovnije, Doma zapovjedništva HKoV-a, zapovjedništvo HKoV-a i PU Karlovačka kao gosti. Sportska natjecanja održana su u malom nogometu, odbojci i u gađanju iz zračne puške.

Iako je sportski dan bio rekreativnog karaktera, svi sudionici maksimalno su se zalagali i pokazali borbeni duh i zajedništvo što je jedna od vrlina pripadnika Hrvatske vojske.

Foto: OSRH