18.10.2022.
Zapovjednik HKoV-a vojske na godišnjem forumu Udruženja Kopnene vojske SAD-a

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Boris Šerić, sudjelovao je na godišnjem susretu i izlaganju Udruženja Kopnene vojske SAD-a (Association of the United States Army, AUSA 2022) koje je održano od 10. do 12. listopada 2022. u Walter E. Washington Convention Centru u Washington D.C.-u.

Tijekom trodnevnog boravka na AUSA-i gp Šerić obišao je sajam vojne industrije i usluga gdje je razgovarao s brojnim izlagačima raspoređenim u pet velikih hala na prostoru održavanja AUSA-e. Posjetio je i Veleposlanstvo RH u SAD-u te se susreo s veleposlanikom Pjerom Šimunovićem.

Udruga umirovljenih visokih časnika i generala Kopnene vojske OS SAD (AUSA) jedna je od ključnih komunikacijskih platformi koja se koristi za obrazovanje i informiranje vlade, akademske zajednice, veterana i vodstva o prioritetima i svim pitanjima koja utječu na vojsku današnjice. AUSA također nastoji prenijeti poruku o sposobnostima kojima raspolažu američke kopnene snage te predstaviti široki spektar industrijskih proizvoda i usluga. Ovogodišnja izložba okupila je preko 700 izlagača, od kojih 7 međunarodnih (Australija, Danska, Grčka, Kanada, SR Njemačka, Norveška i Republika Koreja), a na mnogobrojnim panelima, forumima te prezentacijama sudjelovali su sudionici iz preko 90 zemalja među kojima i 15 zapovjednika kopnenih vojski savezničkih i partnerskih zemalja. Kao i svake godine, u programu je aktivno sudjelovao vrh Kopnene vojske SAD-a, većina zapovjednika glavnih borbenih zapovjedništava, obrazovnih institucija i škola, čelnika industrije i dr.

U sklopu sudjelovanja na AUSA-i, gp Šerić sastao se s načelnikom stožera Kopnene vojske OS SAD-a generalom zbora Jamesom McConvilleom. General McConville zahvalio je na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini kako bi se uspješno obranila od ruske agresije, čiju brutalnost potvrđuju i posljednji raketni napadi čija je posljedica velik broj civilnih žrtava i ogromna materijalna šteta. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske rekao je kako su OSRH predane naporima u postizanju cjelokupne sigurnosti i stabilnosti. Pritom je izuzetno važna potpora Ukrajini i obrambenoj politici NATO-a i EU što se odražava kroz jačanje postava odvraćanja i obrane. Hrvatska vojska tom cilju doprinosi rasporedom svojih kontingenata u Mađarskoj, Poljskoj i Litvi. General Šerić zahvalio je gz McConvilleu na potpori koju američka strana pruža razvoju naših sposobnosti, istaknuvši pritom borbena vozila pješaštva Breadley, poboljšanje i razvoj obučne infrastrukture na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj te održavanje zajedničkih vježbovnih i obučnih aktivnosti kao što je vježba „IMMEDIATE RESPONSE“.

Posljednjeg dana Konferencije AUSA-e, u Uredu za Nacionalnu gardu, gp Šerić sastao se s direktorom za Kopnenu vojsku Nacionalne garde gp Jonom Jensenom te zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, gb Shawnom Mankeom i savjetnicom za mobilizacijske poslove direktora za operacije USCYBERCOM, gbr Stephanie Horvath. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima kao i partnerskom programu Kopnene vojske OS SAD-a, NG Minnesote i OSRH.

Za vrijeme posjeta SAD-u, u pratnji gp Šerića bio je Vojni izaslanik RH u SAD-u brigadni general Tomislav Galić.

Foto: HKoV