15.09.2022.
Svečana prisega 35. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

U vojarni "123. brigade HV-a" u Požegi svečanu prisegu položio je 35. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Domovini je u srijedu 14. rujna 2022. prisegnulo 96 ročnika, među kojima je 83 muškarca i 13 žena koji dragovoljnu obuku pohađaju po redovitom programu. Ovo je treći naraštaj ročnika u 2022. godini, a obuka traje od 26. kolovoza do 20. listopada 2022.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 10.542 ročnika od toga 9044 muškaraca i 1498 žena.

Svečanosti u požeškoj vojarni nazočio je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, gospodin Hrg, državni tajnik Ministarstva obrane, kontraadmiral Predrag Stipanović, pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda Predsjednika, brigadni general Ivan Zelić, načelnik Personalne uprave GSOSRH, brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugi, roditelji i članovi obitelji ročnika 35. naraštaja.

Pripadnici Hrvatske vojske davanje prisege smatraju izuzetno važnim događajem, za njih je ona svečani i visoko simbolički čin. „Prisega je svojevrsni moralni ugovor između vas i države, kojim se svaki od vas, pojedinačno, obvezuje na etično ponašanje u službi domovini, što podrazumijeva i spremnost za žrtvu u obrani domovine. Prisegom se niste obvezali na vjernost nekoj osobi, organizaciji ili instituciji, već svojoj domovini. Obvezali ste se na obranu domovine, posvećeno i profesionalno izvršavanje svojih zadaća, uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona“, rekao je admiral Hranj u svojem obraćanju ročnicima.

Vojska je složen sustav koji ima potrebu za osobama raznih znanja, vještina i sposobnosti. Hrvatska vojska svima koji se odluče na profesionalnu vojnu karijeru omogućit će daljnje obučavanje i školovanje u skladu s osobnim sposobnostima i potrebama vojnog sustava. „Služenje domovini kroz vojni poziv i promicanje njenih interesa u zemlji, ali i diljem svijeta, zahtjevna je, ali časna zadaća. Hrvatska vojska, kao kolektiv, spremna je pomoći svojim pripadnicima ne samo po pitanjima vojnog osposobljavanja, već i u suočavanju s ostalim životnim izazovima“ poručio je načelnik GS OSRH u svom govoru.

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem (DrVO) ročnici stječu potrebna vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u djelatnoj vojnoj službi u Oružanim snagama RH. DrVO je ujedno i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi Oružanih snaga RH.

Obuka traje osam tjedana, a provodi se u Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva, u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi i njenim vojnim vježbalištima. U narednom periodu intenzivne obuke, ročni vojnici stjecat će vojnička znanja i vještine u čemu će im potporu pružati instruktori, iskusni prenositelji znanja, vještina i osobnih iskustava, mahom stečenih u Domovinskom ratu i operacijama potpore miru.

„Završio sam fakultet, računovodstvo i ekonomiju, te se dalje želim razvijati u OSRH. Kao časnik, to mi je cilj. Trebalo se prilagoditi, napraviti skok iz civilnog u vojnički život, ali nakon toga sve je lako. Današnji je svijet pun izazova, no nema straha, mlad sam. Zadovoljan sam, upoznao sam nove, pametne ljude koji su ovdje došli, kao i ja, iz želje za novim iskustvom i napredovanjem“ rekao je ročnik Stipe Ćurković koji se na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio s glavnim motivom stjecanja novih znanja i vještina.

Ročnica MiaPlenča, po struci magistrica primjenjene kemije, nakon položene prisege rekla je kako se na dragovoljno vojno osposobljavanje odlučila jer smatra kako joj se time pruža mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja. „Volim dinamično radno okruženje, volim stjecati nova znanja i usvajati nove vještine. Moram reći kako mi se ovdje izuzetno sviđa, posebno zbog zajedništva među svima nama, svi su prijateljski nastrojeni, od ročnica i ročnika, do svih zapovjednika koji su nam raspolaganju da nas obuče.Međusobno se motiviramo, svi smo jednaki i prepoučila bih svakome tko želi naučiti nešto novo, da se prijavi.“

„Motivirao me moj otac, hrvatski branitelj, i njegova priča. Smatram da ovdje mogu postati najbolja verzija samoga sebe. Radimo naporno, trudimo se, dojmovi su jako dobri“ govori nakon prisege ročnik Dominik Ivan Miljković.

Obuka je podijeljena u tri obučna razdoblja. Prvo razdoblje traje dva tjedna i u njemu ročnici prolaze ulazna testiranje te se upoznaju s organizacijom života i rada, zadužuju opremu i osobno naoružanje. Na kraju prvog razdoblja vojnici polažu svečanu prisegu, nakon čega slijedi glavno obučno razdoblje u trajanju od pet tjedana tijekom kojeg usvajaju i uvježbavaju znanja i vještine kako bi dosegli propisane standarde za izvršenje vojničkih zadaća.

„U drugom obučnom razdoblju teoretski dio uvježbava se praktičnim radom, vojnici razvijaju svoje sposobnosti i vještine na terenu, kretanjem na bojištu, topografijom, akcijom, koje sve moraju odgovarati propisanim standardima. Svaka zadaća ima svoj standard i uvjet, oni su propisani. Polaznici obuke moraju dostići taj standard, a mi s njima vježbamo sve dok ga ne dostignu“ pojasnio je desetnik Milan Adžić, instruktor u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” HKoV.

Po uspješnom završetku programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ročnici stječu vojno stručnu specijalnost (VsSp) strijelac roda pješaštva te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu.

Foto: HKoV