13.09.2022.
Pripadnici HV na natjecanju za najspremnijeg pripadnika MUP-a

Natjecanje za najspremnijeg policijskog službenika i policijske službenice Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom ''4. memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine – Đakovo 2022'', održano je po četvrti put od 6. do 9. rujna 2022.

Natjecanje, koje nosi ime po legendarnom ratnom zapovjedniku tadašnje Jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod Šimi Đamiću, ove je godine održano u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske na širem području Osječko-baranjske županije.

Tijekom priprema natjecatelji su prošli zahtjevne kvalifikacije u vještinama gađanja iz osobnog naoružanja i jurišne puške, veslanja kajakom, plivanja i motoričkih sposobnosti. Na temelju rezultata kvalifikacija oformljena je startna lista po kojoj su natjecatelji 9. rujna krenuli na natjecanje.

Zahtjevno natjecanje ''Štit domovine'', od ukupno 77, ove godine završilo je 55 natjecatelja koji su se natjecali u četiri kategorije: muškarci (29 policajaca i tri pripadnika HV), žene (9 policijskih službenica), sedmero veterana specijalne policije iz Domovinskog rata te sedmero pripadnika stranih policijskih snaga iz Republike Slovenije, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

Na cilj je prvi došao pripadnik policijskih snaga iz Republike Slovenije, Jure Majdič. Drugi je u cilj došao Luka Špehar iz Interventne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke, a treći Dejan Aman iz Jedinice specijalne i interventne policije PU osječko-baranjske.

Pripadnici Hrvatske vojske već drugu godinu zaredom sudjeluju na ovom zahtjevnom natjecanju, a ove godine naše boje branili su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske koji su zauzeli 6., 21. i 29. mjesto u ukupnom poretku.

Natjecatelji su morali u što kraćem roku proći stazu dugu 30 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, pritom obavljajući i složene zadaće (navigacija, prelazak prepreke užetom, pješačke prepreke, veslanje, „čišćenje“ prostorije sa simulacijskim pištoljem sa simulacijskim streljivom, precizno gađanje službenim pištoljem, sastavljanje i rastavljanje naoružanja).

Foto: MUP