13.09.2022.
Najbolji vojnici i dočasnici travnja, svibnja i lipnja 2022.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uručio je u utorak 13. rujna 2022. pohvale i prigodne poklone najboljim vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske za travanj, svibanj i lipanj 2022.

Na svečanosti je uz načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja sudjelovao i prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

Pohvale za ostvarene iznadprosječne rezultate u radu zaslužili su:

■ vojnik Denis Knapić – najbolji vojnik travnja

■ narednik Tomislav Dujić – najbolji dočasnik travnja

■ vojnikinja Ana Antolić – najbolja vojnikinja svibnja

■ skupnik Filip Ličanin – najbolji dočasnik svibnja

■ razvodnik Zoran Bagara – najbolji vojnik lipnja

■ časnička namjesnica Stanka Vincek – najbolja dočasnica lipnja

i

narednik Marko Domazet – najbolji dočasnik siječnja

Vojnik Denis Knapić je poslužitelj besposadnih sustava Obavještajne pukovnije. Odabran je za najboljeg vojnika zbog posebnog angažmana u sastavu posade BZS za potporu Ministarstvu poljoprivrede (MINPOLJ) u praćenju i nadzoru ribarenja na području sjevernog Jadrana i vojne vježbe „Barakuda 22“.

Narednik Tomislav Dujić je zrakoplovni tehničar - letač u 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zajedno s pripadnicima tima instruktora iz Poljske sudjelovao je u provođenju Advanced NVG obuke organizirane u sklopu MSAP TC (Multinational Special Aviation Training Center) u Zadru na kojoj je pokazao izuzetne rezultate rada. Također je sudjelovao i u svim radovima na održavanju helikoptera u svojstvu tehničara letača te je imao veliku ulogu u pravovremenom detektiranju i otklanjanju svih neispravnosti na helikopteru.

Vojnikinja Ana Antolić je vojnikinja za počasno-ceremonijalne postupke u Počasnoj satniji Počasno-zaštitne bojne. Na natjecanju „Prvi za Hrvatsku“ koje je održano na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ kod Slunja osvojila je 1. mjesto u ženskoj kategoriji te ukupno 17. mjesto od 75 natjecatelja. U periodu do samog natjecanja neumorno je odrađivala svoje redovne zadaće, bila je angažirana kao ispomoć Zaštitnoj satniji na osiguranju UPRH te se istovremeno pripremala za natjecanje „Prvi za Hrvatsku“.

Skupnik Filip Ličanin je dočasnik za obradu i raspodjelu obavještajnih proizvoda u Vojno- obavještajnoj satniji Gombr-e Hrvatske kopnene vojske. U travnju 2021. uz još jednog pripadnika izabran je predstavljati Oružane snage RH na natjecanju najspremnijeg pripadnika „Best soldier Competition“ na Kosovu. Sve discipline je uspješno savladao te je ostvario prvo mjesto u međunarodnom poretku. Uz to, bio je dio tima Gombr-e koji je 2021. godine u Sloveniji na međunarodnom natjecanju za najbolju desetinu pješaštva “Best Squad Competition“ osvojio odlično treće mjesto. Također je na natjecanju „Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku“ među brojnom konkurencijom osvojio visoko drugo mjesto.

Razvodnik Zoran Bagara mehaničar je za neborbena vozila na kotačima u Gombr-i Hrvatske kopnene vojske. Odabran je za najboljeg vojnika lipnja zbog kvalitete izvršenih zadaća kao i njegovog cjelokupnog rada i angažiranja u radu voda. Uz svoju dužnost često je angažiran i na zadaćama vožnji gdje je potrebna „E“ kategorija. Posebno se istaknuo kada je pružanjem prve pomoći i oživljavanjem kolege kojem je pozlilo zbog zatajenja srca sve do dolaska hitne pomoći sudjelovao u postupku oživljavanja, a i njihovim dolaskom nastavio je pomagati. Uz sve to, dao je veliki doprinos u tehničkoj radioni na pripremi i provedbi tehničkih pregleda za 5 motorna vozila kao i odgovornošću te praćenjem stanja zaduženog alata i pribora.

Časnička namjesnica Stanka Vincek dočasnica je za upravljanje karijerom u Središnjici za upravljanje osobljem. Posebno se istaknula zbog važnosti i opsega zadaća te odgovornosti za popunu Satnije razmjestivog komunikacijskog modula (postrojba pod operativnim zapovijedanjem NATO CIS grupe). Sudjelovala je i u procesu primanja vojnika/mornara na dočasničku dužnost. Također je pripremala i dokumentaciju te je sudjelovala u radu Odabirnog vijeća i Povjerenstva za VSSp. Istaknula se i u kvalitetnom izvršavanju dopunskih zadaća koje se sastoje od vođenja brojnog stanja, izrađivanja mjesečnog izvješća za plaću i dnevnog operativnog izvješća Odjela za profesionalni razvoj.

Narednik Marko Domazet obnašao je dužnost personalnog dočasnika u Zapovjedništvu NATO-a misije KFOR (KFOR HQ) i zbog svog sudjelovanja odabran je za dočasnika siječnja 2022. Od dolaska u misiju KFOR kao informatički stručnjak uveo je brojne novine te je na taj način unaprijedio rad na svojoj dužnosti. Tijekom prvog mjeseca dužnosti vodio je projekt uspostave direktne video podatkovne veze kako bi se slika sa besposadnih sustava mogla pratiti u stvarnom vremenu tijekom obavljanja zadaće postrojbe, što je direktno dovelo do poboljšanja i unaprjeđenja same KFOR misije. Također je u nebrojeno navrata pripomogao instalaciji nove računalne i mrežne opreme.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj čestitao je najboljim vojnicima i dočasnicima. „Čestitam na vašim rezultatima i želim vam da takvi budete i dalje. Trudite se biti najbolji i to pokazujte svojim primjerom, a mi ćemo se potruditi pokazati da cijenimo najbolje pripadnike koji svojim primjerom motiviraju druge i potiču ih da budu još bolji.“ – istaknuo je admiral Hranj na kraju im poručivši: „Vratite se u svoje postrojbe i pronosite ideju da pripadnici Hrvatske vojske trebaju ulagati u sebe, biti dobri i marljivi te služiti ostalima kao primjer“.

Foto: MORH / Josip Kopi