09.09.2022.
Održano 7. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Udbini

U organizaciji Hrvatske kopnene vojske u četvrtak 8. rujna 2022. u Udbini je održano 7. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske pod geslom “On je MIR!”.

Hodočasnici su sudjelovali na Križnom putu, a zavjetnu svijeću i križ nosili su zapovjednici postrojbi Hrvatske kopnene vojske i njihovi prvi dočasnici. Zadnju postaju Križnoga puta, križ su nosili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dalibor Dumbović.

Zapovjednik hodočašća bio je brigadir Marin Kostelac iz Zapovjedništva HKoV-a. Misno slavlje u crkvi Hrvatskih mučenika predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojne biskupije, vojnim kapelanima i svećenicima Gospićko-senjske biskupije.

Na početku misnog slavlja biskup Bogdan prisjetio se značajnih događaja iz hrvatske povijesti i rekao: “Nalazimo se na posebnom području gdje se od rimskih vremena do danas susreću različite kulture, istočna i zapadna. Te se kulture ovdje susreću, sažimlju, ali često i sukobljavaju. Na ovom hodočašću mislimo na sve naše sunarodnjake koji su izgubili život u borbi za našu slobodu. To nas podsjeća na staru kršćansku izreku: “Krv mučenika, sjeme je novih kršćana”, kako u ranim stoljećima kršćanstva, tako i danas. Taj duh doveo nas je u Udbinu”, rekao je biskup Bogdan.

Vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac obratio se pozdravnim riječima svima koji su svoj trud i zalaganje uložili u organizaciju hodočašća, od zapovjednika HKoV-a do svih pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su se dragovoljno odazvali hodočašću. “U ovim vremenima kriza i ratova vojnici moraju sačuvati mir, jer vojska je jamac mira i sigurnosti. Mir nam može udijeliti samo svemogući Bog i za mir danas ovdje molimo”, zaključio je vojni kapelan.

Hodočašću su se pridružili gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik u miru Mate Ostović. Nakon misnog slavlja položen je vijenac i zapaljena svijeća za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Foto: HKoV