23.08.2022.
Završena Obuka za borbenog spasioca

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi završena je Obuka za borbenog spasioca koja je održana od 25. srpnja do 11. kolovoza 2022.

Borbeni spasilac je vojnik koji posjeduje dodatna znanja, vještine i sposobnosti u pružanju neodložive prve pomoći na bojišnici gdje vojno medicinski djelatnici najčešće nisu uvijek dostupni niti u blizini. Također pruža zdravstvenu potporu postrojbi do veličine satnije prilikom vježbi, obuke ili gađanja pješačkim oružjem.

Polaznici prolaze intenzivnu obuku te moraju savladati opširan Program obuke za borbene spasioce. Uz teorijski dio obuke, naglasak je stavljen na zaustavljanje krvarenja te kompletno zbrinjavanje ranjenika. Kroz realističan prikaz ozljeda, uvježbavaju algoritam postupakaod trenutka stradavanja do dolaska MEDEVAC tima, pri čemu poduzimaju sve potrebne radnje i postupke.

Nakon provedenih pismenih i praktičnih provjera pet polaznika u potpunosti su zadovoljili sve kriterije te im je bojnik Stjepan Pitlović uručio potvrde o osposobljenosti.

Foto: G. Mažar