08.08.2022.
Svečano obilježena 27. obljetnica VRO Oluja

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, 27. obljetnice VRO Oluja održano je danas 5. kolovoza 2022. u Kninu.

Na svečanosti u Kninu u čast te velike vojne pobjede okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH, sudionici operacije i drugi.

U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.

Zvonjava crkvenih zvona u 9:43 podsjetila je na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na Kninskoj tvrđavi, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Pročitana su imena 244 poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, ispaljeno je dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U okviru programa akro grupa Krila Oluje izvela je progodan letački program.

Foto: MORH/ F. Klen