04.08.2022.
Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote u službenom posjetu RH

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Shawn P. Manke od 3. do 5. kolovoza 2022. godine boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Američko izaslanstvo u četvrtak, 4. kolovoza 2022. godine u Ministarstvu obrane primili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Tijekom posjeta naglašena je snažna veza i prijateljstvo između Oružanih snaga RH i Oružanih snaga SAD-a, a posebno suradnja s Nacionalnom gardom koja traje već 26 godina. U tom kontekstu istaknuta je suradnja u području uvođenja naših helikoptera UH-60 Black Hawk u operativnu uporabu kroz zajedničku obuku naših pilota i tehničara, suradnja u području uvođenja BVP Bradley u operativnu upotrebu kao i suradnja u razvoju kibernetičkih sposobnosti te nastavak razvoja obučnih kapaciteta.

Ministar i general tijekom susreta potvrdili su izvrsne bilateralne odnose dviju država, koje se posebno ističu kroz državni Program suradnje između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote.

“Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pozdravlja svaku priliku za jačanje bilateralne i obrambene suradnje između naših država. Suradnja Hrvatske vojske s Nacionalnom gardom Minnesote od velike je važnosti za nas i u kontekstu zajedničkog doprinosa jačanju sposobnosti NATO-a”, rekao je ministar obrane.

Složili su se kako svaka država članica NATO-a treba nastaviti ulagati u jačanje sposobnosti nacionalnih oružanih snaga. U tom kontekstu general Manke pozdravio je odluku Hrvatske o nabavi vozila pješaštva Bradley kao i helikoptera Black Hawk. General je pohvalio podršku koju Republika Hrvatska pruža ratom zahvaćenoj Ukrajini.

“Uvjeren sam da će naša buduća suradnja rezultirati značajnim napretkom i razvojem sposobnosti, čime doprinosimo ne samo jačanju nacionalne već i regionalne i savezničke sigurnosti”, rekao je admiral Hranj istaknuvši važnost suradnje u cilju razvoja naših sposobnosti te se zahvalio zapovjedniku Nacionalne garde Minnesote na uloženom naporu i prijenosu znanja i iskustava pripadnika američke partnerske nacionalne garde.

“Zadovoljstvo mi je razgovarati o područjima buduće suradnje kao i daljnjim mogućnostima važnim za razvoj sposobnosti hrvatskih snaga u cilju jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti”, rekao je zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Shawn P. Manke te dodao kako mu je drago što će imati prilike sudjelovati na aktivnostima obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“ kao vrlo važnog datuma u novijoj povijesti hrvatskog naroda.

U sklopu službenog posjeta zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Shawn P. Manke obišao je Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske.

Obrambena suradnja s oružanim snagama Sjedinjenim Američkim Državama odvija se u različitim funkcionalnim područjima, a značajan segment zauzima suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote koja se provodi kroz državni Program suradnje (State Partnership Program) koji je s RH pokrenut u lipnju 1996. godine. Program danas predstavlja jedan od glavnih alata međunarodne vojne suradnje oružanih snaga SAD-a, čija je vrijednost u suradnju vojnih i civilnih institucija pojedine savezne države SAD i njene nacionalne garde s odabranim partnerom.

Foto: MORH/ F. Klen, HRZ, KNGS / D. Kos