27.07.2022.
Svečani ispraćaj 1. kontingenta Oružanih snaga RH u Mađarsku

U vojarni 110. brigade Hrvatske vojske u Karlovcu svečano je ispraćen 1. hrvatski kontingent NATO aktivnosti ojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activities) uoči njihovog odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj.

U 1. hrvatskom kontingentu upućuje se 60 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (12 časnika, 36 dočasnika i 12 vojnika).

Na temelju Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj u 2022. i 2023. godini uputit će se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije. Hrvatska vojska će sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te doprinijeti jačanju kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza.

NATO borbene skupine u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Republici Slovačkoj, Rumunjskoj i Republici Bugarskoj, pod nazivom “aktivnosti ojačane budnosti” uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane. Uspostava ovih borbenih skupina provodi se na temelju koncepta multinacionalnih snaga kao i već postojeće borbene skupine NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.

Foto: MORH / F. Klen