20.07.2022.
Primopredaja dužnosti načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika 93. krila HRZ-a

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem, u srijedu 20. srpnja 2022. održana je primopredaja dužnosti načelnika Stožera - zamjenika zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva između dosadašnjeg načelnika Stožera -zamjenika zapovjednika 93. krila HRZ-a pukovnika Tomislava Vacenovskog koji odlazi na školovanje u Ratnu Školu “Ban Josip Jelačić” i novog načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika 93. krila HRZ-a brigadira Željka Harapina.

Svečanom činu primopredaje dužnosti načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika 93. krila HRZ-a nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Krešimir Ražov te zapovjednici ostalih postrojbi smještenih u vojarni u Zemuniku.

“Nadam se kako ću zajedno sa svojim suradnicima doprinijeti novim uspjesima i postignućima 93. krila HRZ-a i Hrvatske vojske u cjelini”, poručio je brigadir Harapin.

Zapovjednik HRZ-a zahvalio je pukovniku Vacenovskom na doprinosu u radu 93. krila te mu je zaželio puno uspjeha u daljnjem školovanju i radu. “Raduje me što mlađi školovani piloti preuzimaju odgovorna mjesta u HRZ-u i siguran sam kako će s novim idejama, entuzijazmom i inicijativama doprinijeti sveukupnom razvoju HRZ-a”, poručio je general Križanec.

Načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika 93. krila HRZ-a brigadir Željko Harapin rođen je 1974. godine u Zagrebu. Oženjen je i otac troje djece, živi u Zadru. Pripadnik je Hrvatske vojske od 1998. godine kada je završio školovanje kao pripadnik 2. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Obnašao je dužnosti nastavnika letenja, zapovjednika voda i zapovjednika Eskadrile aviona u sastavu 93. zb, zapovjednik pilotske škole SzO HRZ-a “RP”. Završio je Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro” kao i Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” na HVU, a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Sudjelovao je u dva navrata u misiji KFOR na Kosovu.

Brigadir Harapin diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letanja i probni pilot na avionu Pilatus PC-9M. U letačkoj karijeri ostvario je oko 2600 sati naleta na avionima UTVA-75, ZLIN-242L i Pilatus PC-9M.

Načelnik Glavnog Stožera OSRH admiral Robert Hranj zahvalio je dosadašnjem načelniku Stožera - zamjeniku zapovjednika 93. krila HRZ-a na doprinosu u radu i razvoju 93. krila iHrvatskog ratnog zrakoplovstva, a novom je načelniku Stožera-zamjeniku zapovjednika 93. krila HRZ-a poželio puno uspjeha na novoj dužnosti i u prenošenju svojih znanja.

U toj prigodi, admiral Hranj se sastao s direktorom MSAP TC brigadirom Tomislavom Pušnikom i osobljem gdje mu je prezentiran rad Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC).

Isto tako, susreo se i s učenicima letačima 4. godine 27. naraštaja vojnih pilota te kandidatima za kadete pilote koji su trenutno na selekcijskoj obuci.

Foto: HRZ / Drago Vujević