15.07.2022.
U Udbini prezentirana zajednička vježba hrvatskih i američkih specijalnih snaga

U Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“ u vojarni „Josip Jović“ u Udbini, u petak 15. srpnja 2022. prezentirana je zajednička vježba pripadnika specijalnih snaga hrvatske i američke vojske kojoj je cilj razmjena iskustava i znanja. U vježbi su sudjelovali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ATJ Lučko te pripadnici američke Grupe specijalnih snaga i Eskadrile za specijalne operacije. Isto tako, prikazan je i dio obuke kadeta 18. naraštaja vojno-studijskih programa koji u Udbini imaju završnu obuku. Završna obuka im traje dva tjedna, a u njoj sudjeluje 76 kadeta i kadetkinja smjera Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo.

U Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“ zajedničku vježbu i obuku pratili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik ZOD HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš, zapovjednik SzRV-a pukovnik Ivan Vukelić, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Središte za razvoj vođa „Marko Babić” vodeće je središte za obuku u Hrvatskoj vojsci s primarnim fokusom na primjenu taktika malih postrojbi. Zadaća je Središta za razvoj vođa na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a uvažavajući nove izazove i potrebe, kroz provedbu obuke razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe. Koncept razvoja vođe se provodi kroz primjenu tri domene - borbene vještine, vođenje i psihofizička izdržljivost. Do danas je obuku u Središtu završilo 269 polaznika. Trenutno se na obuci nalazi 50 pripadnika OSRH.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske /Ana Marija Katić