14.07.2022.
Načelnik GSOSRH i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD obišli USS “Arlington”

Brod američke Ratne mornarice, USS "ARLINGTON", koji se od 4. srpnja 2022. nalazi u remontnom brodogradilištu “Viktor Lenac” u Rijeci, obišli su admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i g. Mark Flemming, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država sa svojim suradnicima. Brod je uplovio u Rijeku na korektivno i preventivno održavanje, nakon četiri mjeseca angažiranja. Tijekom tog vremena, posada broda i marinci sudjelovali su u raznim vježbama i aktivnostima sa saveznicima i partnerima koje provode Američke pomorske snage u Europi.

Sposobnost održavanja i opskrbe stranih brodova u hrvatskim brodogradilištima i lukama podržava implementaciju NATO koncepta odvraćanja i obrane. Radovi koji se provode usred razmještanja pomorskih snaga prilika su za usklađivanje i obnavljanje opreme. Remont koji provodi hrvatsko brodogradilište omogućit će brodu i posadi nastavak misije koju provodi u zonama odgovornosti Američkog zapovjedništva za Europu (USEUCOM) i Zapovjedništva za Afriku (USAFRICOM). Završetak radova predviđen je krajem srpnja 2022.

Suradnja američke strane s remontnim brodogradilištem „Viktor Lenac“ u Rijeci započela je 2011. godine. Ratna mornarica SAD upućivanjem svojih plovila u hrvatska brodogradilišta iskazuje visoku razinu povjerenja i partnerstva. Remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ do sada je, u više navrata, provodilo remont četiri broda RM SAD, što potvrđuje da su hrvatska brodogradilišta sposobna zadovoljiti visoke tehnološke i sigurnosne standarde održavanja brodova i brodskih sustava.

“Zajednička uvježbavanja i obučne aktivnosti, programi donacija, razmjena iskustava i naučenih lekcija doprinose jačanju sposobnosti Hrvatske vojske. Posebno nas veseli da obrambena suradnja omogućava razvoj i jačanje naših partnerskih odnosa i u gospodarskom području u što smo se i danas uvjerili u Rijeci.”, rekao je admiral Hranj nakon obilaska broda.

U posjetu brodogradilištu “Viktor Lenac”, uz admirala Hranja, bili su časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnik OSRH te satnik Tomislav Vučak, pobočnik načelnika.

USS Arlington (LPD-24) klase San Antonio dobio je ime po mjestu pada leta 77 American Airlinesa tijekom terorističkog napada 11. rujna 2001. Čelik uzet iz Pentagona nakon napada izložen je na brodu u brodskom muzeju.

Foto: Ratna mornarica SAD-a