13.06.2022.
Obuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MRV

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega Zapovjedništva za potporu i uz suradnju s Učilištem „Link“ d.o.o. Požega, od 16. svibnja do 10. lipnja 2022. provedena je obuka pripadnika Oružanih snaga RH za rukovatelja vozilom za izvlačenje Maxx PRO (MRV - MRAP Recovery Vehicle).

Devet polaznika osposobljeno je za samostalno rukovanje vozilom za izvlačenje u različitim situacijama, izračun opterećenja kod korištenja vozila pri vuči odnosno podizanju tereta, ukrcavanje vozila na željeznički vagon ili priključno vozilo (prikolice/poluprikolice), korisničkom održavanju kao i sigurnosnim mjerama koje prate korištenje takvog zahtjevnog vozila. Najveći dio obuke odnosio se na praktične radnje vuče, izvlačenja i podizanja vozila te vezanje tereta.

Pozornik Dalibor Malović iz Bojne za opću logističku potporu Satnije za održavanje Petrinja oduševljen je obukom koja je istovremeno zahtjevna i zanimljiva. „Priprema je najvažniji segment ovog posla. Treba paziti na sve, od procjene tereta koji se diže ili izvlači do vezanja, a tijekom rada stalno paziti na mjere sigurnosti“.

Instruktor za ovu obuku je stožerni narednik Zoran Orolić. On je odgovoran da se praktična obuka provede po najvećim standardima jer su mjere sigurnosti s MRV - MRAP Recovery Vehicle najbitniji segment obuke s obzirom da se radi s velikim težinama koje ne opraštaju pogreške.

Foto: ZzP / Goran Mažar