13.06.2022.
20. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu

Svečanim postrojavanjem u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u ponedjeljak 13.lipnja 2022. godine, obilježena je 20. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu (ZzP). U toj prigodi promaknutim i pohvaljenim pripadnicima Zapovjedništva za potporu uručeni su izvodi iz promaknuća, nagrade i pohvale.

U protekla dva desetljeća, za potrebe postrojbi Hrvatske vojske, pripadnici Zapovjedništva za potporu izvršili su velik broj logističkih, zdravstvenih i drugih potpora u zemlji i međunarodnom okružju. “Pred nama je još mnogo izazova. Kako bismo na njih adekvatno odgovorili nastavljamo s daljnjom obukom, izobrazbom i usavršavanjem” rekao je general-pukovnik Mladen Fuzul.

Predsjednik Milanović u svom je prigodnom obraćanju rekao kako se radi o službi u vojsci koju javnost i šira javnost najmanje razumije i cijeni s obzirom na važnost poslova i zadaća koju Zapovjedništvo za potporu obavlja. “Logističari u vojsci su ljudi koji omogućavaju i stvaraju preduvjete onima koji se bore i pobjeđuju. I u ratu u Ukrajini vidimo koliki je značaj potpore, logistike, i koliko je to opasan i pogibeljan posao, posao u kojem se gube sredstva, ali i ljudi.” rekao je predsjednik čestitajući pripadnicima ZzP-a njihov dan uz želju da ih zdravlje čuva.

Nakon svečanog postrojavanja održan je taktičko-tehnički zbor vojne opreme te prikaz sposobnosti Zapovjedništva za potporu.

Svečanosti su, uz pripadnike Zapovjedništva za potporu, nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane i glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general-pukovnik Marijan Mareković, bivši zapovjednici ZzP-a te drugi predstavnici ustrojstvenih jedinica MO i OS RH.

Foto: MORH / T. Brandt