10.06.2022.
Okrugli stol na temu unaprjeđenja ronjenja u OS RH

U organizaciji Hrvatske ratne mornarice, u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“, u srijedu 8. lipnja 2022., održan je okrugli stol na temu „Unaprjeđenje ronjenja u OS RH“.

Sastanku su nazočili predstavnici Hrvatske ratne mornarice, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog vojnog učilišta, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije vojne policije, Obavještajne pukovnije, predstavnici Personalne uprave i Uprave za operativne poslove GS OS RH te gosp. Kamilo Čuljak, predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza.

U ime zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ive Raffanellija nazočnima se obratio zapovjednik Središta za obuku HRM-a kapetan bojnog broda Hidajet Čobo. Istaknuvši značaj vojnog ronjenja u Oružanim snagama Republike Hrvatske, posebno je naglasio ulogu i doprinos Središta za obuku HRM-a u planiranju, organiziranju i provedbi institucionalne obuke ronjenja. „Hrvatska ratna mornarica, nositelj institucionalne obuke ronjenja u OS RH, inicirala je i organizirala ovaj sastanak u cilju utvrđivanja poteškoća i izazova s kojima se postrojbe susreću u ovom funkcionalnom području, iznalaženja mogućih rješenja, definiranja rokova i ključnog osoblja koje će izraditi konkretne prijedloge za unaprjeđenje ronjenja.“ rekao je kbb Čobo.

Sastanak je vodio načelnik Odjela za obuku ronjenja u SzO HRM, kapetan fregate Boris Kartelo. Iz dinamične i konstruktivne rasprave proizišlo je nekoliko zaključaka, a vezano uz izradu novog „Pravila ronjenja u OS RH“; unaprjeđenje i standardizaciju institucionalne i postrojbene obuke; izradu novih Programa obuke; personalnu problematiku ronitelja; zdravstvenu potporu ronilačkih aktivnosti; materijalno zbrinjavanje (izrada osnovnih ronilačkih kompleta); verifikaciju i certifikaciju ronitelja (nostrifikaciju vojnih ronilačkih diploma u Hrvatskom ronilačkom savezu) te suradnju s civilnim institucijama.

Po završetku rasprave izrađeni su i usuglašeni zaključci te definirani nositelji i rokovi provedbe aktivnosti u procesu unaprjeđenja ronjenja u OS RH. U cilju istog, a vezano uz održavanje postojećih te razvoj novih roniteljskih sposobnosti, sudionici skupa usuglasili su dinamiku koordinacije daljnjeg intenziviranja suradnje kroz radne skupine koje će se baviti predmetnom problematikom.

Foto: HRM / D. Mišić