10.06.2022.
Instruktori ZSS-a proveli Temeljnu obuku alpinizma za pripadnike OSRH

Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga, od 23. svibnja do 10. lipnja 2022. na području matične vojarne te na penjalištu Vela Peša, a u okviru obuke Vojnog planinarstva, organizirali su i proveli Temeljnu obuku alpinizma za pripadnike Hrvatske kopnene vojske i Pukovnije Vojne policije.

Svrha obuke je upoznavanje s načinima prelaska vodoravnih i okomitih prepreka u prostoru upotrebljavajući alpinističku opremu.

Na temeljnoj obuci polaznici usvajaju osnove alpinizma kroz teorijski dio na kojem se upoznaju s alpinističkom opremom, opasnostima na planini, mogućim ozljedama i njihovom prevencijom. U praktičnom dijelu uče i uvježbavaju osnovne čvorove, tehnike penjanja i spuštanja po užetu, izradu sidrišta, pripremu penjačkog uspona, pravila kretanja u stijeni uz penjanje kratkih smjerova, osiguravanje binoma tijekom savladavanja uspona, izradu improviziranog penjačkog pojasa i prsnog naveza, izradu ferate i prijelaz postrojbe preko osiguranog puta, penjanje top-rope.

Velika profesionalnost instruktora i motiviranost polaznika rezultiralo je time da su svi uspješno završili i u potpunosti usvojili sve elemente ove obuke.

Foto: OSRH